Експерт прогнозує дві хвилі подорожчання бензину в Україні

Час читання: 2 хв.
0
Експерт прогнозує дві хвилі подорожчання бензину в Україні

З 1 вересня 2024 року в Україні вступає в силу перший етап збільшення акцизів на паливо, що призведе до двох хвиль підвищення цін на бензин, дизельне паливо та автогаз. Про це повідомив експерт паливного ринку Дмитро Льоушкін.

Перша хвиля подорожчання відбудеться 1 вересня, в день, коли набирає чинності перший етап нового акцизу. Однак, зміни в цінах на АЗС будуть незначними: бензин та дизель можуть подорожчати приблизно на 1 грн за літр, а автогаз – на 3 грн. Це пояснюється тим, що на початку вересня на заправках ще продаватимуть старе паливо, завезене до впровадження нових акцизів.

Друга хвиля підвищення цін очікується у середині вересня 2024 року. За прогнозами Льоушкіна, в цей період бензин подорожчає на 50 копійок за літр, дизельне паливо – на 1 грн за літр, а автогаз – на 2 грн за літр.

Таким чином, у вересні 2024 року ціни на пальне в Україні можуть зрости приблизно на 1,5 грн за літр для бензину, на 2 грн за літр для дизельного пального та на 5 грн за літр для автогазу.

Дмитро Льоушкін також прогнозує ще два етапи підвищення цін у жовтні та в кінці року. У жовтні ціни можуть зрости через подорожчання нафти на світових ринках, пов’язане з виборами нового президента США. У листопаді та грудні, ймовірно, відбудеться ще одне підвищення цін на фоні сезонних коливань перед новорічними святами.

Експерт також зазначив, що в Україні вже спостерігається поступове підвищення цін на пальне через падіння курсу гривні, хоча дефіциту пального немає і не передбачається. Водночас є значний надлишок ресурсу на ринку.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!