Новини

Як правильно оскаржити штраф за порушення ПДР в Україні: детальна інструкція

Share

Автомобільні штрафи в Україні – це звичайна річ, яка може трапитися з будь-яким водієм. Іноді штрафи можуть бути виписані незаконно або з помилками, але їх все одно потрібно сплачувати. Щоб уникнути цього, потрібно оскаржити постанову поліції.

Юрист Ольга Новікова зазначила, що водії мають лише 10 днів, щоб оскаржити рішення про штраф. Найчастіше водії скаржаться на незаконні дії поліції, такі як безпричинна зупинка, неоголошення прав, безпідставні звинувачення або інші порушення процедури, які роблять штраф незаконним.

Скаржитися на дії поліцейських можна до керівництва Патрульної поліції, але юристи попереджають, що такі звернення часто ігноруються. Тому краще одразу звертатися до суду за місцем проживання або за місцем знаходження відповідача. У позовній заяві слід вказувати не конкретного патрульного, який виписав штраф, а управління Нацполіції, яке його на це уповноважило.

Юрист Андрій Шеліх наголошує на важливості дотримання строків оскарження, оскільки для порушень, зафіксованих автоматично, ці строки можуть бути іншими. Якщо ви пропустили строки оскарження, до позовної заяви потрібно додати обґрунтовану заяву про поновлення строку. Також потрібно сплатити судовий збір, який у 2024 році становить 605,60 гривні. Якщо ваш позов буде задоволено, цю суму вам повернуть.

У позовній заяві до суду потрібно вказати статтю закону, на підставі якої був виписаний штраф, серію, номер і дату постанови, а також дані поліцейського, який її склав. Також потрібно пояснити, чому водій вважає дії інспектора незаконними і чому штраф має бути скасований. Необхідно коротко викласти свої аргументи, додавши докази і свідчення свідків.

Позовна заява має включати прохання визнати дії патрульного незаконними, скасувати його постанову і закрити справу. Після цього заяву потрібно подати до секретаріату відповідного суду і переконатися, що її прийняли до розгляду. Якщо все правильно оформлено, суд призначить дату засідання, де вислухає обидві сторони і ухвалить рішення. Якщо незаконність дій поліції буде підтверджена, постанову визнають недійсною, штраф скасують, а справу закриють.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Альтернативний Toyota Hilux перетворили на зручний автобудинок

Наприкінці минулого року Toyota презентувала в Таїланді нову версію свого пікапа Hilux під назвою Champ.…

02.09.2024

Перші шпигунські фото рестайлінгового крос-фастбеку Citroen C4X

Влітку 2022 року компанія Citroën представила новий кросовий фастбек C4X, який об'єднує в собі риси…

02.09.2024

Частини водіїв забороняють керувати машинами: у кого поліція починає забирати права

В Україні водії можуть втратити свої посвідчення водія навіть без порушення правил дорожнього руху. Згідно…

02.09.2024

Tesla Model Y у новому кольорі зняли на заводі Tesla Giga Texas

Нещодавній обліт заводу Tesla Giga Texas за допомогою дрона виявив Tesla Model Y в новому…

02.09.2024

Які українці можуть втратити можливість купувати авто

Деякі українці можуть незабаром позбутися можливості реєструвати транспортні засоби на своє ім'я через нові пропозиції,…

02.09.2024

Компанія Mitsubishi вивела на тести оновлений Montero (фото)

Наступає етап зміни покоління для Mitsubishi Montero Sport, який на російському ринку відомий як Pajero.…

02.09.2024