Підробляли водійські посвідчення: поліція ліквідувала злочинну організацію

Час читання: 2 хв.
0
Підробляли водійські посвідчення: поліція ліквідувала злочинну організацію

В Україні співробітники правоохоронних органів викрили злочинну організацію, що складається з 10 осіб, які виготовляли і продавали підроблені документи, в тому числі водійські посвідчення, у великих кількостях. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

За даними досудового розслідування, обвинувачений організував підпільну друкарню за місцем проживання та на орендованій квартирі. Вони оснастили “друкарню” спеціальним механічним обладнанням (принтери, програмне забезпечення, плівка, пластик, голографічні елементи).

Реклама

Зловмисник шукав клієнта в Telegram-каналі і сам створив його. Вони надавали підроблені водійські права, посвідчення, довідки, паспорти та інші документи. Вартість 1 підробленого документа варіювалася від 300 до 1500 ієн.

Після отримання передоплати на банківську карту відповідач відправив підроблений документ клієнту поштою. При відправці підроблених документів поштою, щоб” замести сліди”, вони використовували вигадані персональні дані і підроблені документи на себе.

Але конспірація зловмисникам не допомогла. Співробітники правоохоронних органів встановили їх особу і затримали. За місцем проживання обвинуваченого, в автомобілі та за місцем виготовлення підроблених документів були проведені обшуки. Члени цієї злочинної групи діють у Києві, Київській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській та Лівенській областях.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199 Кримінального кодексу України (Створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, підробка та використання підроблених документів, а також виготовлення, зберігання чи збут підроблених державних цінних паперів чи голографічних захисних елементів).

Організатор цієї злочинної організації поки що перебуває на волі – він за кордоном. Решту 9 фігурантів затримали. Всім фігурантам вже повідомили про підозру у скоєнні злочинів.

Слід зазначити, що в Україні виявляють так багато підроблених водійских посвідченнь, що МВС вирішило запровадити для них і для свідоцтв про реєстрацію ТЗ додатковий захист, щоб було важче їх підробляти. Про це стало відомо наприкінці 2023 року. Не пізніше 1 серпня 2024 року територіальні сервісні центри МВС мають перейти на видачу документів для водіїв із посиленим захистом. Кабмін вже ухвалив відповідну постанову.

У захисного покриття бланків буде спеціальне маркування. У правому нижньому кутку свідоцтва про реєстрацію ТЗ буде нанесено QR-код із посиланням на сайт Головного сервісного центру МВС, щоб можна було перевірити відомості.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!