Водіїв штрафуватимуть за новими правилами: можна легко втратити права

0
987
Після тривалої перерви Україна вирішила повернутися до ідеї штрафів для водіїв. Ця система вже була прийнята в минулому і має на меті змінити правила безпеки дорожнього руху. За інформацією Міністерства внутрішніх справ, систему планують запровадити на законодавчому рівні. Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, висловив сподівання, що до цього питання повернуться і врешті-решт його буде впроваджено. У період з 2015 по 2020 рік в Україні діяла подібна система, коли кожному водієві нараховувалося 150 балів на рік і 50 балів знімалося за порушення правил дорожнього руху. Однак попередні спроби впровадити цю систему в період між 2015 і 2020 роками зазнали невдачі через різні обставини, включаючи недостатню підготовку кадрів і відсутність необхідної інфраструктури, наприклад, автоматичних стаціонарних камер, і згодом були скасовані Зеленським. Зараз, у зв'язку з постійним розвитком технологій та збільшенням кількості транспортних засобів, було прийнято рішення повернутися до цієї ідеї. Автори законопроєкту № 6502 пропонують систему, за якої водії, які накопичили певну кількість порушень за рік, будуть позбавлятися прав керування транспортними засобами. Законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді, але ще не дійшов до остаточного розгляду. Що таке система балів за порушення? Згідно з документом, водії, які протягом року наберуть 12 і більше балів за порушення, можуть бути позбавлені водійських прав без рішення суду. Якщо водійське посвідчення видане на термін менше одного року, його можуть вилучити за вісім штрафних балів. Наприклад, один штрафний бал може бути нарахований за непристебнутий ремінь безпеки або перевезення дитини без дитячого крісла. За більш серйозні порушення, такі як керування несправним транспортним засобом або проїзд на червоне світло, водій може отримати два або навіть три бали. Автори законопроекту вважають, що навіть невелика кількість штрафних балів може стимулювати водіїв дотримуватися правил і уникати правопорушень, які загрожують безпеці дорожнього руху.

Після тривалої перерви Україна вирішила повернутися до ідеї штрафів для водіїв. Ця система вже була прийнята в минулому і має на меті змінити правила безпеки дорожнього руху.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, систему планують запровадити на законодавчому рівні. Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, висловив сподівання, що до цього питання повернуться і врешті-решт його буде впроваджено.

У період з 2015 по 2020 рік в Україні діяла подібна система, коли кожному водієві нараховувалося 150 балів на рік і 50 балів знімалося за порушення правил дорожнього руху. Однак попередні спроби впровадити цю систему в період між 2015 і 2020 роками зазнали невдачі через різні обставини, включаючи недостатню підготовку кадрів і відсутність необхідної інфраструктури, наприклад, автоматичних стаціонарних камер, і згодом були скасовані Зеленським.

Зараз, у зв’язку з постійним розвитком технологій та збільшенням кількості транспортних засобів, було прийнято рішення повернутися до цієї ідеї. Автори законопроєкту № 6502 пропонують систему, за якої водії, які накопичили певну кількість порушень за рік, будуть позбавлятися прав керування транспортними засобами. Законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді, але ще не дійшов до остаточного розгляду.

Що таке система балів за порушення?

Згідно з документом, водії, які протягом року наберуть 12 і більше балів за порушення, можуть бути позбавлені водійських прав без рішення суду. Якщо водійське посвідчення видане на термін менше одного року, його можуть вилучити за вісім штрафних балів.

Наприклад, один штрафний бал може бути нарахований за непристебнутий ремінь безпеки або перевезення дитини без дитячого крісла. За більш серйозні порушення, такі як керування несправним транспортним засобом або проїзд на червоне світло, водій може отримати два або навіть три бали.

Автори законопроекту вважають, що навіть невелика кількість штрафних балів може стимулювати водіїв дотримуватися правил і уникати правопорушень, які загрожують безпеці дорожнього руху.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!