Новини

Штраф чи арешт: які слова водіям заборонено говорити поліції

Share

Багато водіїв в Україні не задоволені можливістю спілкування з патрульними, які зупиняють їхні автомобілі. Часто це пов’язано з загрозою отримати штраф за порушення правил дорожнього руху, а також некоректною поведінкою окремих поліцейських, які іноді намагаються за будь-яку ціну скласти протокол.

Водія можуть покарати за такі дії, як проїзд на червоне світло, порушення правил руху за знаками та розміткою, або перевищення швидкості. Проте важливою є інформація, що штраф чи навіть арешт можуть бути наслідком неприпустимих висловлювань водієм під час спілкування з інспектором.

1. Нецензурна лайка, образа поліцейського

За матюки, образливі висловлювання та показ неповаги до поліцейських, інших водіїв та учасників дорожнього руху, які виявляються особливо зухвало, може бути накладено штраф до 119 гривень або арешт до 15 діб за статтею 173 КУпАП.

2. Пропозиція хабара

За пропозицію хабара поліцейському, водія можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 369 КК України. Таке порушення може призвести до ув’язнення на строк до чотирьох років, а у разі повторного – до шести років.

3. Відмова пред’явити документи

Якщо водій відмовляється пред’являти документи, такі як посвідчення водія, техпаспорт або поліс, йому може бути нарахований штраф у розмірі 850 гривень за частину 1 статті 126 КУпАП. Однак це можливо лише у випадку, якщо поліцейський має достатні підстави для зупинки авто та пред’явлення доказів правопорушення.

4. Злісна непокора законній вимозі співробітника поліції

Відмова виконати законні вимоги поліцейського може призвести до штрафу у розмірі 255 гривень або до 15 діб арешту за статтею 185 КУпАП. Однак важливою у цьому випадку є законність вимог поліцейського.

5. Відмова від огляду на стан сп’яніння

Відмова пройти огляд на стан сп’яніння може призвести до серйозних наслідків. Відповідь “ні” на пропозицію пройти тест на алкоголь призведе до штрафу у розмірі 17 тисяч гривень та втрати прав на рік. При повторному відмові штраф збільшиться до 34 тисяч гривень, а права будуть позбавлені на 3 роки, можливо навіть з конфіскацією автомобіля. У випадку третьої відмови передбачено штраф у 51 тисячу гривень, позбавлення прав на 10 років, конфіскація автомобіля або 15 діб арешту за статтею 130 КУпАП.

6. Погроза фізичною розправою

Деякі водії можуть висловити загрозу фізичною розправою на адресу патрульного через його професійну діяльність. Важливо усвідомлювати, що за такі дії можна отримати до 3 років ув’язнення за статтею 345 КК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Чому водії отримують чужі штрафи і чи можна їх не оплачувати

Чому водіям можуть приходити чужі штрафи за перевищення швидкості Часом власники авто стикаються з несправедливістю,…

20.05.2024

Топ-5 порад, завдяки яким автомобіль менше споживатиме палива

Поради "досвідчених" людей щодо зниження витрати палива в автомобілі не є рідкістю, але не всі…

20.05.2024

Електромобілі Volkswagen під час руху самі відчиняють двері

У понеділок Національне управління безпеки дорожнього руху США (NHTSA) оголосило про початок перевірки приблизно 51…

20.05.2024

Рідкісний 22-річний Chevrolet Corvette майже без пробігу продають за 40 тисяч доларів

У США продають Chevrolet Corvette 2002 майже без пробігу. Автомобіль за 22 роки проїхав лише…

20.05.2024

Автомобілі Audi будуть побудовані на китайській платформі

Audi , преміальний бренд Volkswagen , спільно з китайським партнером SAIC оголосив про розробку нової платформи для інтелектуальних та…

20.05.2024

Honda інвестує 61 мільярд євро у розвиток електромобілів

Honda зобов'язується прискорити свій перехід на ринок електромобілів. Компанія оголосила про значні інвестиції у розмірі…

20.05.2024