Скільки грошей Apple вклала у провальний електромобільний проект

0
79

Невдалий електромобільний проект обійшовся Apple у 10 млрд доларів, пише The New York Times. Цього тижня проект електромобіля під кодовою назвою Titan, над яким працювало дві тисячі людей, завершився. Результат їхньої роботи мав побачити світ у 2026 році, але цього не станеться, незважаючи на витрачені 10 років і плеяду найнятих фахівців. У виданні відзначають, що проект приречений спочатку, і до кінця його підштовхнули невірні рішення в процесі розроблення.

Проект Titan було запущено у 2014 році. Спочатку Apple збиралася конкурувати з Tesla і хотіла створити просто електромобіль, а потім у топ-менеджерів виникла ідея потіснити Waymo (виробник безпілотників, дочка Alphabet), побудувавши автономну машину.

Протягом 10 років американський техногігант вів переговори з Toyota, а також південнокорейськими Hyundai, SK Group та LG Electronics, залучав вихідців із Lamborghini, Porsche, Ford, Rivian та NASA. За даними інсайдерів, колись компанія навіть обговорювала з Ілоном Маском можливість придбання Tesla. Було запатентовано безліч технологій: наприклад, особлива система терморегулювання, люк, що «охолоджує», в даху і надувні бампери.

Кілька років тому проект в черговий раз забуксував, а тепер Apple вирішила остаточно відмовитися від iCar – таке неофіційне ім’я дали автомобілю, що не вийшов.

Повідомляється, що одна з причин – складнощі, пов’язані з безпілотними технологіями, друга – розбіжності усередині команди. Ще однією причиною стали кардинальні зміни на ринку. Через 10 років на ньому стало набагато більше електричних конкурентів і компанія вважала проект невигідним, незважаючи на величезні вкладення. Також на електромобілі знижується. Однак результат роботи не зникне влітку повністю: напрацювання у сфері ШІ застосують в інших продуктах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!