Чи варто запасатися паливом: прогноз цін на бензин на 2024 рік

0
48

У січні 2024 року в Україні подешевшає бензин, дизельне паливо та автогаз, але якщо не підвищаться ціни на світовому паливному ринку та не зміниться курс гривні. Такий прогноз зробив аналітик консалтингової компанії “Нафторинок” Олександр Сіренко.

За його словами, у січні 2024 року середня вартість бензину А-95 на українських АЗС буде 49-50 гривень за літр. При цьому середня ціна може коливатися близько 2-3 гривень за літр. Що ж до автогазу, то, за прогнозом експерта, на початку наступного року він коштуватиме в середньому 27-30 грн/літр.

Сіренко підкреслив, що вартість бензину, дизельного палива та автогазу на початку 2024 року залежатиме від кількох факторів. По-перше, від ситуації на світовому ринку палива. По-друге, курс долара. По-третє, від ситуації на фронті.

В Україні нині середня вартість бензину А-95 становить 51,40 грн/літр, дизельного палива – 51,65 грн/літр, а автогазу – 30,73 грн/літр. У Дніпропетровській, Закарпатській, Київській, Миколаївській, Хмельницькій та Черкаській областях середня вартість бензину вже опустилася нижче за відмітку 51 грн/літр. Дизельне паливо (в середньому) коштує менше ніж 51 грн/літр у Дніпропетровській, Закарпатській та Миколаївській областях.

Автогаз нижче за 30 гривень за літр вже опустився у Вінницькій області. Там середня вартість палива для автомобілів із ГБО становить 29,98 грн/літр.

Тим часом, у Європі спостерігається підвищення дрібнооптових цін на пальне, незважаючи на невеликий попит та достатню кількість пропозицій. Зростання цін відбувається через зростання європейських котирувань та послаблення гривні.

Раніше Нацбанк опублікував Інфляційний звіт за жовтень 2023 року, в якому йшлося про те, що підвищення цін на бензин, дизельне паливо та автогаз в Україні відбуватиметься до кінця 2023 року, але на початку 2024 року відбудеться стабілізація цін, оскільки очікується зниження світових оптових цін.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!