У Канаді з 2035 року дозволять продавати тільки електромобілі або плагін-гібриди

0
59

З 2035 року в Канаді у легковому сегменті можна буде продавати лише електромобілі або плагін-гібриди. Про новий план поступової відмови від машин з ДВЗ журналістам розповів міністр з питань довкілля та зміни клімату північноамериканської країни Стівен Гільбо.

Під майбутню заборону потраплять, зокрема, позашляховики та пікапи. Водночас вже з 2026 року на електромобілі має припадати щонайменше 20% продажу. До 2030-го цей показник збільшать до 60%. Для гібридів із зарядкою від мережі запровадять мінімальну норму запасу ходу в електричному режимі.

Висуваючи такі вимоги, канадська влада зі свого боку обіцяє автовиробникам та покупцям низку пільг, а також розвиток необхідної інфраструктури.

За словами Стівена Гільбо, до кінця десятиліття паливні та електричні автомобілі мають зрівнятися в ціні, а потім останні стануть навіть дешевшими. Також міністр стверджує, що протягом найближчих 10 років експлуатація «стандартного бензинового хетчбека» коштуватиме канадцям приблизно 82 тисячі місцевих доларів, тоді як на схожу батарейну модель доведеться витратити лише 50 тисяч, у тому числі — за рахунок різниці в цінах на електроенергію та бензин.

З 2035 року повністю перейти на електромобілі також планує Євросоюз: усі 27 його країн уже підписали відповідну угоду. Виняток для ДВЗ зроблять тільки в тому випадку, якщо ті працюватимуть на синтетичному паливі, що отримується з відновлюваних джерел за допомогою електроенергії.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!