Уряд хоче підвищити акциз на автогаз: чи варто готуватися до чергового зростання цін на пальне

0
132

Ціни на пальне на українському ринку коливаються щодня. Нещодавно експерти прогнозували значне зниження цін на всю сировину. Ця зміна торкнулася навіть автомобільного газу. Однак у 2024 році ціни можуть значно зрости. Це пов’язано з тим, що уряд планує підвищити акциз на автогаз у найближчі місяці.

Про це заявив Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

За його словами, акциз на скраплений газ планується підвищити в найближчі місяці. Нинішній рівень є занадто низьким.

“Близько 60 мільярдів гривень від акцизу та ПДВ – це надходження до бюджету цього року. Єдина причина, чому акциз на газ був низьким, – це те, що ринок скрапленого газу мав сильніших лобістів, ніж ринок бензину”, – сказав Гетманцев.

Він зазначив, що важливо пам’ятати про коефіцієнт енергоефективності. Застосовуючи цю логіку до ціни бензину у 213 євро за 1000 літрів, ціна скрапленого газу має становити близько 160-170 євро.

За словами голови Податкової комісії, це відповідає європейській практиці. До цього Гетманцев вже пропонував підвищити акциз на автогаз. Ця пропозиція також обговорюється на урядовому рівні.

Що з цінами на пальне в грудні?

У коментарі сайту ProMoney аналітик “Нафтолінку” Олександр Силенко зазначив, що водіям варто очікувати зниження цін на всі види пального. Навіть вартість автомобільного газу, який останнім часом був в авангарді подорожчання, знизиться.

Експерт стверджує, що ціни повинні знизитися на європейському ринку в цілому. Це стосується, зокрема, бензину та дизельного палива. У “чорну п’ятницю” більшість АЗС в Україні продавали пальне дешевше 50 гривень за літр. За прогнозами експертів, найближчим часом така ціна буде майже на всіх АЗС в Україні. Однак слід зазначити, що це можливо лише за умови, що інші фактори не погіршать ситуацію.

Дещо інша ситуація з автомобільним газом. Автомобільний газ також може подешевшати, але дещо повільніше, ніж бензин чи дизельне паливо. Більше інформації читайте в цьому ексклюзивному документі.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!