Поліція почала виписувати штрафи за літню гуму – чи це законно

0
191
Навіть якщо водій має проблеми з покришками, то він має право доїхати до місця найближчого ремонту або стоянки.

Водій отримав штраф від поліції за встановлення різних шин на задню вісь свого автомобіля. Все почалося з того, що поліцейські зупинили автомобіль Шевроле, який порушив правила дорожнього руху. Під час спілкування з водієм, поліція звернула увагу, що на задній осі машини були встановлені шини з різним малюнком протектора: одна сторона мала літні шини, а інша – зимові.

Фотографії, опубліковані Патрульною поліцією Києва, показали різницю в шинах, але на виправдання водія варто сказати, що подібна ситуація може виникнути не тільки при свідомому порушенні. Так, наприклад, іноді водієві доводиться використовувати запасне колесо. На багатьох автомобілях “запасне” колесо представлене на металевому диску, тоді як на деяких моделях встановлюється так звана “докатка” – компактне запасне колесо з вузькою гумою.

Інспектори винесли водієві постанову за частиною 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Управління транспортним засобом з технічною несправністю) та пояснили, що використання різних шин на одній осі є небезпечним та може призвести до дорожньо-транспортної пригоди. Водія було оштрафовано на суму 340 гривень.

У поліції нагадали, що згідно з пунктом 31.4.5 Правил дорожнього руху України використання шин різних розмірів або конструкцій, а також шин різних моделей з різними малюнками протектора на легкових автомобілях є забороненим. При цьому пункт правил 31.5 дозволяє доїхати із зазначеними несправностями до місця найближчого ремонту чи стоянки.

У разі виникнення в дорозі несправностей, зазначених у пункті 31.4 цих Правил, водій повинен вжити заходів для їх усунення, а якщо це зробити неможливо – рухатися якнайкоротшим шляхом до місця стоянки або ремонту, дотримуючись запобіжних заходів

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!