Звідки завозять автомобілі в Україну і де купують найдешевші авто

0
180

У жовтні 2023 року на митниці розмитнили 27,1 000 вживаних транспортних засобів. Більшість з них були з Європейського Союзу (ЄС) – 16,6 тис. транспортних засобів, або 61,3%. 9,2 тис. транспортних засобів було розмитнено з Америки, або 33,9%. Це значна частка, але, за даними Автомобільного науково-дослідного інституту, вона значно менша, ніж у минулому, коли транспортні засоби з США та Канади становили більше половини всіх нових надходжень.

Переважно незалежні дилери продовжували налагоджувати логістичні зв’язки з Китаєм – 446 автомобілів і частка 1,6%. Аналогічна кількість автомобілів надійшла з Південної Кореї (405 одиниць), майже половина – з Грузії (223 одиниці) і ще менша кількість – з Великої Британії (207 одиниць).

Після того, як блокада українських портів російськими терористами спричинила значне падіння імпорту з Америки, на цьому напрямку спостерігається поступове відновлення. Дилери, які раніше постачали автомобілі з США та Канади, зараз реорганізовують свою логістику через європейські порти, такі як Литва, Румунія та Польща. Доставка автомобілів зі США стала дорожчою через додавання транс-європейської доставки автоперевізником, але такий складний маршрут виправданий для моделей, ринкова ціна яких в Україні становить 15 000-20 000 доларів США і більше.

Розташування автомобілів, ввезених в Україну в жовтні 2023 року

Якщо аналізувати тенденції купівлі вживаних автомобілів з-за кордону в розрізі окремих країн, а не в цілому по регіонах, то, згідно зі статистикою жовтневого митного оформлення, перше місце посідають Сполучені Штати Америки з твердою часткою в 33,1% або 9 000 авто. Уживані автомобілі з Німеччини залишаються привабливими – 4,8 000 одиниць, а країна з найбільшим автомобільним ринком в Європі посіла друге місце в цьому рейтингу з часткою 17,7%. Вживані автомобілі з Польщі склали 3,5 тис. одиниць, з часткою 13%.

Зауважимо, що Польща та Литва часто є “транзитними країнами”, де автомобілі не купуються, а лише оформлюються експортні документи, тому частка реально придбаних автомобілів може бути ще меншою.

Вартість вживаних автомобілів, придбаних з-за кордону

У жовтні 2023 року українці придбали за кордоном вживаних автомобілів загальною митною вартістю 8,5 млрд грн. За сьогоднішнім офіційним курсом це приблизно 236 мільйонів доларів США.

Найбільше витратили на придбання автомобілів зі США (понад 3,5 млрд грн), на другому місці – Німеччина. На автомобілі, експортовані з цієї країни, українці витратили трохи більше 1 млрд грн. Третє місце посіла Польща, де загальна митна вартість ввезених з Польщі вживаних автомобілів склала 967 млн грн.

На четвертому місці – вживані авто з Китаю (513 млн грн). Замикає п’ятірку лідерів Норвегія (464 млн грн).

Поняття “тарифна вартість” і реальна ціна автомобіля відрізняються, тому реальна вартість автомобіля може коливатися як у бік збільшення, так і в бік зменшення. Це пов’язано з тим, що через недосконалість митної системи статистика показує багато дешевших автомобілів, але насправді їх кількість невелика, а реальна вартість вища.

Які ціни на вживані автомобілі з-за кордону?

Основна тенденція імпорту автомобілів в Україну не змінилася: найбільшим попитом серед українців користуються недорогі автомобілі вартістю від 1 до 2 000 доларів США; жовтень не став винятком, на них припало 11,2% від загальної кількості ввезених автомобілів. Загалом 72,7% легкових автомобілів, імпортованих у жовтні 2023 року, коштували менше 10 000 доларів США.

Загалом, через низьку купівельну спроможність населення та складну економічну ситуацію в Україні найбільший попит на імпортні автомобілі припадає на бюджетний сегмент. Високі тарифи роблять імпорт більшості доступних вживаних автомобілів економічно невигідним, і покупці часто відмовляються від купівлі вживаних автомобілів з-за кордону, надаючи перевагу транспортним засобам з внутрішнього ринку. Наразі співвідношення між первинними реєстраціями та внутрішніми продажами становить 20:80.

Автомобілі з яких країн найдешевші?

Найдорожчими є вживані автомобілі, які українці привозять з Китаю. Середня ціна становила 33,8 тис. доларів США. Це пов’язано з популярністю “майже нових” автомобілів з Китаю, переважно електромобілів, які розмитнюються як вживані. На третьому місці – норвезькі автомобілі з ціною 12,2 тис. доларів США, на четвертому – американські вживані автомобілі з ціною 10,7 тис. доларів США та на п’ятому – канадські автомобілі з ціною 8,9 тис. доларів США.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!