Українських водіїв очікують складнощі з доступністю палива

0
719

Автомобілісти в Україні зіткнуться з проблемами з автогазом, якого більше немає в деяких мережах АЗС. За оцінками експертів, труднощі з постачанням палива триватимуть близько двох тижнів, а після відновлення поставок ціна може зрости майже на 5 гривень за літр – до 34 гривень за літр.

Такий прогноз зробив експерт паливного ринку Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook. Причиною цього, за його словами, стала пропозиція народних депутатів підвищити акциз на скраплений газ з 52 до 169 євро за 1000 літрів.

Самі експерти підтримують це рішення і вважають його справедливим, оскільки водії бензинових автомобілів платять за пальне в чотири рази більше акцизу – 213 євро. Що стосується акцизу для автовласників, то автогаз подорожчає приблизно на 4,5 грн за літр.

“За стандартних обставин ціна на газ мала б зрости з 26,5 до 31 грн/л, але через страйк польських перевізників ситуація не є стандартною, газ сягнув 34 грн/л, а деякі мережі взагалі зникли. 55 грн/л бензину – це 48% від ціни, а 55 грн/л автогазу – 56% від ціни. 56% ціни. І це при тому, що найбільш репрезентативна та економна частина населення, таксисти, вважають, що паритет між бензином і газом становить 80% (споживання газу на 15-20% вище, ніж бензину). Іншими словами, економія на бензині триватиме і буде суттєвою!” каже Сергій Куюн.

Він також підрахував, що підвищення акцизу на газ додасть до бюджету 1 млрд грн на місяць.

Втім, не всі учасники ринку погоджуються з такою думкою. Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу компанії “БРСМ Нафта”, наприклад, вважає це “небезпечною ініціативою”.

“Підвищення цін викличе сильне невдоволення дуже великого сегменту ринку. Це і таксисти, і водії громадського транспорту, і дрібні перевізники, чиї автобуси працюють на газі, і власники автомобілів на газовому паливі. Тому багато гравців ринку сподіваються переконати владу в тому, що ця ініціатива є шкідливою для ринку і суспільства”, – пояснив Олександр Мельничук виданню The Telegraph.

Водночас експерти вважають, що навіть якщо акциз на автогаз не буде підвищено, ціни на пальне до кінця року не знизяться, а навпаки, варто очікувати зростання.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!