Новини

Суд визнав незаконним штраф із камери автофіксації – подробиці

Share
Порушення правил дорожнього руху, які зафіксовані в автоматичному режимі, передбачають штраф для власника, а не фактичного водія.

Власники автомобілів в Україні сьогодні змушені оплачувати штрафи за перевищення швидкості, зафіксовані камерами автоматичної фіксації, навіть якщо порушення вчинив водій. Цей підхід викликає суперечності із принципами, закріпленими в конституції України.

Зміни у системі покарання за перевищення швидкості, що стосуються власників автомобілів, а не конкретних водіїв, викликали невдоволення серед автовласників. Основною причиною є те, що згідно із законом на автомобілі можуть їздити не тільки власники, а й будь-які особи, які пред’явили свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та водійські права. Це створює ситуацію, за якої власник несе відповідальність за порушення, яке він сам не вчиняв.

Приклад із судової практики ілюструє ситуацію, коли власник автомобіля Toyota Land Cruiser отримав штраф за перевищення швидкості, здійснене іншою особою, яка була за кермом. Власник звернувся до суду, посилаючись на принцип індивідуальної юридичної відповідальності та презумпцію невинності.

У відповідь на позов влада надала матеріали фото та відеофіксації з автоматичного комплексу “КАСКАД”. На них було зафіксовано автомобіль, але не було видно обличчя водія. Проте департамент патрульної поліції стверджує, що законом передбачено відповідальність саме за власників транспортних засобів, незалежно від особи, яка вчинила порушення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Штраф

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024