Як «євробляхи» та влада вбивають український автопром

4
1042

За останні 10 років Україна майже повністю втратила колись потужне вітчизняне автобудування

Обсяги виробництва скоротилися з 401 599 до 7 296 автомобілів на рік і продовжують знижуватися, а експорт українських машин за кордон практично припинився: з 73 283 авто у 2008 році він впав до 71 одиниць у 2017 році.  Відсутність державної підтримки, зниження мит на імпортні автомобілі та скорочення попиту на внутрішньому ринку призводить до того, що українські автозаводи припиняють випускати машини, а водії масово пересідають на автівки з іноземною реєстрацією.

Як держава захищала виробників

Після проголошення незалежності в державі склалася економічна ситуація, за якої в Україні майже не вироблялися автомобілі. Щоб змінити ситуацію і дати шанс українським підприємствам, наприкінці 90-х років Верховна Рада ухвалила низку законів, які в подальшому дали потужний поштовх для розвитку вітчизняного автопрому.  Насамперед, це закон «Про стимулювання виробництва автомобілів» 1997 року, «Про розвиток автомобільної промисловості» 2004 року та закон «Про деякі питання ввезення на територію України та реєстрації транспортних засобів» 2005 року, а також Уряд ухвалив Концепцію регулювання ринку автомобілів та розвитку автомобілебудівної промисловості на період до 2005 року.

Ці законодавчі документи звільнили автобудівників від низки податків, створили умови для залучення інвестицій та встановили обмеження щодо ввезення в Україну нових легкових авто із РФ. Такі заходи дозволили вітчизняним підприємствам модернізувати та значно розширити виробничі потужності, створити тисячі робочих місць і  розпочати експорт українських машин за кордон. Найвідчутніше результати державної підтримки були помітні у 2008 році. Для багатьох заводів цей рік став найвдалішим за кількістю випущеної та реалізованої продукції.  Зокрема, «Богдан» зміг виготовити рекордні 3 776 автобусів і тролейбусів. Склалася виняткова для вітчизняного автобусобудування ситуація, коли попит випереджав пропозицію, а обсяги збуту обмежувалися лише виробничими ресурсами заводу. Загалом, заводські потужності України досягли такого масштабу, що давали змогу продукувати майже півмільйона легковиків та вантажівок на рік.

Проблема «євроблях»

А потім була відміна податкових пільг, вступ до Світової організації торгівлі на програшних для вітчизняного автопрому умовах і згортання державних програм підтримки. Тож машинобудування почало стрімко втрачати свої позиції і вже за 10 років опинилося на межі виживання. Якщо у 2008 році галузь приносила в бюджет України $817,5 млн на рік, то тепер може дати не більше $27,8 млн. За цей період було втрачено понад 240 тис. робочих місць у машинобудуванні та суміжних сферах. У минулому році було випущено 7 296 автомобілів, що складає лише 1,8% від наявних потужностей і охоплює 8,9% внутрішнього ринку України. Черкаський завод Корпорації «Богдан» уже понад три роки не виробляє легкових авто. Припинив виробництво кількох популярних моделей і ЗАЗ. Деякі автозаводи взагалі закрилися.

На місце вітчизняним новим автівкам прийшли вживані старі легковики з іноземною реєстрацією. Високопосадовці за останні роки вже кілька разів знижували ввізне мито на них. Завдяки цьому обсяги їхнього імпорту в Україну зросли у 14 разів: з 4164 у 2008 році до 59 020 у 2017 році. І це лише розмитнені, легально завезені автомобілі. Якщо ж говорити про нерозмитнені «євробляхи», то за підрахунками Державної фіскальної служби України їх налічується 425 400 одиниць.

Наразі можновладці говорять про «амністію» для водіїв на єврономерах, тобто про можливість запровадження пільгового розмитнення. А в 2025 році до таких автомобілів може бути застосована нульова митна ставка. Це означає, що «євробляхи» наводнять український авторинок і це покладе край вітчизняному автобудуванню. Після такого удару галузь просто не зможе відродитися. Адже вигідніше буде придбати машину з невеликим пробігом за кордоном, а ніж купувати нову в Україні.

Американський сценарій

Не найкращі часи сьогодні переживає і автомобільна промисловість США. Усі три автомобільні гіганти GeneralMotors, Ford та Chrisler у 2008-2009 роках опинилися на межі банкрутства. Уряд тоді виділив виробникам кількамільйонний кредит на пільгових умовах, але це не надовго поліпшило ситуацію. Зараз американські високопосадовці говорять, що причиною кризи став імпорт дешевих японських та китайських автомобілів, які захопили ринок США.

Занепад галузі у Штатах розглядають як реальну загрозу національній безпеці. У виробництві автомобілів, їхніх продажах та комерційному використанні було задіяно  близько 20 млн. осіб, тобто кожен шостий американець прямо чи опосередковано був пов’язаний з автомобільною промисловістю. Проте наразі кількість робочих місць стрімко скорочується, і це створює соціальну напругу в суспільстві. Тому адміністрація президента США Дональда Трампа збирається запровадити 25% мито на імпортні автомобілі, вантажівки та запчастини до них, щоб захистити інтереси вітчизняних виробників. Без сумнівів, американці швидко перейдуть від слів до справи.

Американський досвід для України

В Україні ситуація з автобудуванням також кризова, але намірів підтримати українських підприємців наші можновладці не висловлюють.

Україна має скористатися американським досвідом, адже вітчизняне автобудування ще можливо відродити. Більше того, українські автоскладальні заводи можуть стати повноправними партнерами всесвітньо відомих іноземних автобрендів. Адже ми маємо низку переваг, зокрема зручне географічне розташування просто в центрі Європі, широкі виробничі можливості, зону вільної торгівлі з ЄС. Більше того, в українських автовиробників вже є відповідний досвід такої співпраці. Зокрема, АТ «АК Богдан Моторс» у 2018 році підписала міжнародний контракт про виробництво електричних спецвантажівок для Данії та кузовів для електробусів для Франції.

Але для подальшого розвитку нашим заводам потрібні податкові та митні пільги, державні програми підтримки та відповідні закони, які б захищали інтереси підприємців. Влада має почути автовиробників та врахувати їхні потреби, адже без автобудування Україна не зможе розраховувати на статус високотехнологічної держави і втратить мільйонні прибутки, які може давати автопром.

Джерело: blogs.korrespondent.net

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!