Чому українці отримують штрафи від інших після продажу свого авто і що з цим робити

0
358

Щоб заощадити час і гроші, українці часто продають свої транспортні засоби за генеральною довіреністю. Однак така угода означає, що новий власник не знімає автомобіль з обліку, не змінює номерний знак і технічний паспорт, тому попередній власник продовжує отримувати штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Причини, чому власники проданих автомобілів отримують штрафи

Після встановлення на українських дорогах автоматичних камер контролю швидкості, штрафи за перевищення швидкості тепер сплачує власник автомобіля, а не особа, яка керує ним за генеральним дорученням. Іншого положення в законі немає.

Потім можна було б довго і нудно доводити, що за кермом був хтось інший, але ефект був би майже нульовим. Крім того, несплачені штрафи за чуже правопорушення загрожують конфіскацією майна боржника виконавчою службою.

Як вирішити проблему

За загальним правилом, фактичний порушник може звернутися до ВПК протягом 20 днів з дня вчинення правопорушення із заявою про згоду на притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді сплати відповідного штрафу. Однак, якщо особа відмовляється це зробити, примусити її сплатити штраф у законний спосіб неможливо. Це має зробити фактичний власник транспортного засобу через технічний паспорт.

Інший спосіб є набагато надійнішим, навіть на етапі продажу транспортного засобу на підставі генеральної довіреності. Існує спеціальний реєстр щодо відповідного користувача. Користувач, отримавши нотаріально завірену довіреність від власника транспортного засобу, звертається до сервісного центру Міністерства внутрішніх справ та зв’язку, який потім реєструє дані. Тому, продаючи транспортний засіб, покупцеві слід звернути увагу на цю умову.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!