Чому в Україні пальне дорожче, ніж у Польщі: експерти називають причини

0
280

Ціни на пальне в Україні вищі, ніж у Польщі. Експерти запропонували несподіване пояснення цій ситуації.

Це пов’язано з тим, що польський уряд свідомо заморозив ціни, що свідчить про штучну “передвиборчу стабільність”. Наразі літр бензину та дизпалива у Польщі коштує 6 злотих (51 гривня), тоді як ринкова ціна – 8 злотих (68 гривень).

Про це повідомляє Сергій Куюн, директор “Консалтингової групи А-95”.

“Відповідь проста: у червні державна монополія Orlen, яку очолює член правлячої партії “Право і справедливість”, заморозила ціни на заправках, і, незважаючи на 25% зростання світових цін на нафту і нафтопродукти в період з липня по вересень, ціни залишилися незмінними”, – пояснює експерт.

За його словами, навіть у Варшаві на заправках Oren по всій країні стало важко заправитися, оскільки сусідні країни почали купувати польське пальне через різницю в ціні.

Щоб не лякати населення, на заправках з’явилися написи “технічне обслуговування”. А тепер деякі колонки взагалі зникли.

За моїми підрахунками, компанія з 60% “державних” акцій втратила за цей період близько 500 мільйонів доларів США. Приблизно стільки ж втратили “приватні” акціонери, які змушені були слідувати за ціною Орлена. Це автоматично означає величезні втрати державного бюджету через несплачені податки (ПДВ і податок на прибуток)”, – говорить Куюн.

Експерт не виключає, що згодом на польського нафтового гіганта можуть подати до суду приватні акціонери, які зазнають величезних збитків через таку “передвиборчу стабільність”.

Ціни на пальне в Україні

В Україні продовжують зростати ціни на бензин: за тиждень з 30 вересня по 6 жовтня середня ціна бензину А-95 зросла на 30 копійок до 55,41 грн. за літр.

Тим часом, на думку експертів, незабаром ситуація може змінитися і ціни почнуть знижуватися. В Україні може подешевшати паливо, яке українські постачальники закуповують у Східній Європі. Це може бути пов’язано з тим, що ціни на нафту повернулися до 84-86 доларів за барель з рівня 94-96 доларів за барель.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!