Права категорії B можуть бути розділені на дві підкатегорії

0
294

Кожного року автомобілі на українських та світових дорогах стають все більш різноманітними. Якщо раніше вони класифікувалися просто як вантажні або легкові, то пізніше до цього списку додались автобуси, і навіть пізніше з’явились додаткові підкатегорії для вантажівок, автобусів та легкових автомобілів.

 

Нещодавно в Європейській комісії було запропоновано поділити категорію “B” на дві підкатегорії, це сталося в рамках зусиль по покращенню безпеки на європейських дорогах:

  • B – для автомобілів з масою до 1,8 тонни;
  • B+ – для автомобілів вагою від 1,8 тонни до 3,5 тонн.

Професіонали в сфері автомобільної індустрії прийняли цю пропозицію з певними сумнівами. Так, об’єднання автомобільних організацій з 146 країн світу, такі як FIA Region I, Європейська асоціація автовиробників ACEA та Асоціація міжнародних автоперевізників IRU, висловили своє незадоволення цією ініціативою.

Якщо ж цю поправку все-таки затвердять, то права нової підкатегорії B доведеться отримувати не лише водіям фургонів та легкого вантажного транспорту, а також водіям електромобілів та кросоверів, які, як правило, мають великі розміри і вагу понад дві тонни, а іноді й більше ніж 3 тонни.

Наразі введення нової категорії призведе до збільшення фінансового, адміністративного та практичного навантаження для всіх існуючих водіїв. Крім того, ця нова категорія прав також призведе до додаткового навантаження на профільні органи, що видають права в різних країнах.

Слід зазначити, що в Україні вже існує поділ на категорії “B” та “B1”. Для категорії “B” в Україні діють два основні критерії:

  • Маса автомобіля до 3,5 тонн.
  • Можливість перевезення 8 пасажирів та 1 водія.

Категорія “B1” дозволяє керувати трициклами, квадроциклами та іншими три- та чотириколісними транспортними засобами з максимальною масою, що не перевищує 400 кілограмів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!