Світлофори можуть отримати новий сигнал: що зміниться для водіїв

0
72

Фахівці з транспорту з Університету Північної Кароліни (США) розробили концепцію оптимізації трафіку на дорогах, де існує значна кількість безпілотних транспортних засобів. За допомогою додавання четвертого (білого) сигналу до світлофорів, вони продемонстрували можливість суттєвого зменшення простою на перехрестях та витрати палива, пише «АвтоГІД».

Основна ідея полягає в тому, що білий сигнал світлофору буде інформувати водіїв, що потрібно “йти за транспортом, що йде попереду або стояти, якщо він стоїть”. Таким чином безпілотні транспортні засоби комунікуватимуть між собою та розподілятимуть порядок руху на перехрестях більш ефективно, ніж це роблять звичайні світлофори.

У виконаній моделі дослідники врахували рух автомобілів з водіями та безпілотних транспортних засобів, розподіливши обчислення порядку проїзду між ними. Результати показали, що присутність безпілотників поліпшує рух на дорозі навіть без білого сигналу світлофора. Проте, коли на дорозі присутній білий сигнал, це сприяє ще більшій оптимізації руху та зниженню зупинок, що в результаті веде до економії палива.

Важливо відзначити, що чим більше безпілотних транспортних засобів на дорозі, тим ефективнішим стає скорочення часу на перехрестях та економія палива. Наприклад, при 10% присутності безпілотників затримки зменшуються на 3%, а при 30% присутності безпілотників, виграш становить більше 10%.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!