Авто

Компанія Toyota представила абсолютно новий Prius

Share

Toyota Motor 16 листопада в режимі он-лайн провела світову прем’єру гібрида Prius нового (п’ятого) покоління. Машину представили відразу в двох модифікаціях – стандартній (HEV) і підзарядки, що має можливість, від зовнішньої мережі (PHEV). Перший варіант почнуть продавати взимку 2023 року, другий – навесні.

У черговому втіленні Prius спирається на платформу TNGA другого покоління – у ній знижено центр тяжкості. Характерний для моделі в попередніх трьох генераціях монооб’ємний силует кузова у новій не тільки зберігся, а й став ще більш вираженим – щодо попередника візуально подовжено «ніс» та лінія даху. Передня частина стала клиноподібною – це надає вигляду стрімкості.

Кузов зберіг п’ять дверей, але задні дверні ручки заховані в кутах віконних рамок – таким чином, з першого погляду Prius можна прийняти за тридверний автомобіль. Втім, така обман відома ще з часів Alfa Romeo 156 зразка 1998 року.

Пластика панелей у новинки відрізняється плавними переходами, але її пожвавлює напружене діагональне підштампування на боковинах і складки в задніх крилах (нагадує купе Supra ). Цілісна горизонталь задніх ліхтарів має незвичайну чорно-білу графіку – вони розміщені безпосередньо під спойлером і логічно продовжують його. Звужені С-подібні світлодіодні фари також стилістично об’єднані в цілісний елемент.

Стверджується, що щодо моделі, що йде, значно збільшена жорсткість кузова на кручення, проте наскільки саме — не розкривають. Передня підвіска виконана за схемою Макферсон, задня – незалежна, на подвійних поперечних важелях.

Prius HEV має установку «паралельний гібрид», на вибір покупця складену «навколо» бензинового ДВС об’ємом 1,8 літра ( 2ZR-FXE ) або 2,0-літрового ( M20A-FXS ). Стандартна версія розвиває сумарно 140 л.с., варіант з 2,0-літровим ДВЗ – 193 л.с. Запропонують систему E-Four з окремим електромотором на задній осі, який активується при недостатньому зчепленні з дорогою (сніг, дощ або різкі повороти).

У Prius PHEV установка ще потужніша – 223 к.с. (До неї також входить 2,0-літровий ДВЗ). Розгін з 0 до 100 км/год у цієї версії – 6,7 секунди. Встановлено літій-іонну батарею підвищеної ємності (13,6 кВт*год), для зниження центру ваги вона змонтована під задніми сидіннями. У режимі електромобіля пробіг на одному заряді збільшено на 50% – до 60 км. У всіх випадках машина оснащується варіатором eCVT.

Габаритні довжина, ширина та висота нового Prius – 4530, 1780 та 1420 мм відповідно, колісна база – 2750 мм. Тобто щодо моделі четвертої генерації новинка на 40 мм коротша, на 20 мм ширша і на 50 мм нижча, при цьому колісна база збільшена на 50 мм.

Четверте покоління Toyota Prius ( XW50 ), що минає, випускають з 2015 року. У ньому використовується 1,8-літрова рядна “четвірка” 2ZR-FXE (98 л.с.), якій допомагає 72-сильний електромотор, що підживлюється блоком акумуляторів під задніми сидіннями. У стандартній конфігурації передній привід, але існує також повнопривідна модифікація Prius E-Four з окремим електромотором для задньої осі. З 2016 випускають також Prius Prime – гібрид з можливістю підзарядки батареї від зовнішньої мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Toyota

Останні записи

Нове покоління Hyundai Palisade всередині буде майже як Range Rover

Минулий рік ознаменувався для Hyundai прем'єрою його великого кросовера Santa Fe, який отримав більш строгий…

18.05.2024

Представлений CyberTrailer із сонячними панелями для пікапа Tesla Cybertruck

Living Vehicle представила новий CyberTrailer – розкішний причіп із сонячними панелями, створений для власників Tesla…

18.05.2024

Знайдено всі переваги та недоліки кросовера Hyundai Mufasa

Експерт вирішив протестувати новий кросовер Hyundai Mufasa та поділитися своїми враженнями про його характеристики. Дана…

18.05.2024

Tesla піднімає ціни на Model 3 Performance, незважаючи на затримки постачання

Tesla представила оновлену Model 3 Performance 23 квітня, викликавши велику цікавість. Електромобіль отримав більше потужності, кращу ефективність та…

18.05.2024

Компанія Ford готує розширення лінійки Mustang

Ford розглядає можливість розширення лінійки Mustang після успішного запуску електрокросовера Mach-E під цим брендом. У…

18.05.2024

Названо найнадійніший гібридний кросовер, який можна купити у 2024 році

Незважаючи на весь скепсис з боку окремих експертів, гібридні технології продовжують розвиватися безпрецедентними темпами, а…

18.05.2024