Для сім’ї та бізнесу: топ-5 пасажирських фургонів

0
206

Колись давно трава була зеленіша, сонце світило яскравіше, а в автомобільному світі існував клас «мінівен» — ідеальні автомобілі для сім’ї: компактні зовні та просторі всередині, з численними кишеньками та столиками для дітей, плюс економічний двигун та комфортна «легкова» підвіска.

Проте за минулий десяток років цей клас практично зник: частину «відкусили» кросовери, інші покупці переорієнтувалися на пасажирські версії фургонів. Але невже вони справді можуть замінити мінівени? Тим більше, що ці фургони, як і раніше, не втратили своїх численних «вантажних» переваг: великий корисний об’єм для перевезення речей, можливість складання і навіть видалення задніх сидінь, висока вантажопідйомність та міцна підвіска.

Ми відібрали п’ятірку моделей, які можна купити в Україні, і вони стануть справжньою знахідкою для вашої родини та бізнесу.

Peugeot Rifter — від 584 тис. грн або $21,5 тис.

Фургон Peugeot Rifter є одним з найцікавіших і найпросунутіших автомобілів у даній добірці. 

По-перше, це традиційний фургон: 2-об’ємний кузов з окремим капотом та просторим пасажирським салоном, великі бічні двері спрощують посадку на задній ряд сидінь, масивні задні двері дають відмінний доступ до багажника.

По-друге, у цій моделі є нотки кросовера. Так, автомобіль виділяється збільшеним кліренсом та численними захисними накладками по периметру кузова. У нього великі колеса з високопрофільними шинами та енергоємна підвіска — все це дозволяє сміливіше штурмувати ґрунтовки. Водночас легке управління та відмінне налаштування ходової частини дозволяють впевнено колесити містом або швидкісним шосе — майже легковий автомобіль!

По-третє, модель Peugeot Rifter пропонує класний і продуманий салон, завдяки чому знову-таки нагадує легкові автомобілі. Традиційно для найсучасніших моделей Peugeot, фургон Rifter отримав маленьке кермо та високорозташовану панель приладів. На передній панелі покриття «soft-touch», великий сенсорний дисплей, 2-зонний «клімат», бездротова зарядка для смартфона. Між водієм та переднім пасажиром притулився місткий бокс, який простягається до задніх сидінь у вигляді окремих повітроводів. Якщо ще додати столики для пасажирів другого ряду, бокове скло, що опускається, протисонячні шторки на вікнах та три роздільні сидіння ззаду, то автомобіль Peugeot Rifter і справді виявляється дуже близько від титулу «пасажирський мінівен».

Чому, до речі, сприяє гарне оснащення. Гаму моделі відкриває 1,6-літровий 92-сильний турбодизель з «механікою», проте в арсеналі Peugeot Rifter передбачений і потужніший 130-сильний двигун з передовим 8-ступінчастим «автоматом». Опціонально доступний збільшений кузов, третій ряд сидінь, моніторинг «сліпих зон» дзеркал заднього виду, контроль рядності руху, функція автогальмування, камера заднього виду, адаптивне дальнє світло та багато іншого.

Peugeot Rifter: факти, плюси, мінуси

  • Довжина кузова — 4,4 або 4,75 метра;
  • Місткість салону — 5 або 7 місць;
  • Корисний вантажний об’єм — від 983 до 2693 літрів;
  • Мотори — дизель 1,6 л (92 к. с.); дизель 1,5 л (130 к. с.);
  • Тип коробки — МКПП або АКПП.

Плюси: збільшений кліренс та захисні накладки; енергоємна підвіска; сучасне обладнання; широкий вибір опцій.

Мінуси: один з найдорожчих у цій добірці та взагалі у своєму класі.

Підсумок: так, дорогий — але він того вартий!

Volkswagen Caddy — від 720 тис. грн або $26,5 тис.

Мабуть, другим просунутим автомобілем у підбірці є Volkswagen Caddy. Нещодавно цей фургон змінив покоління і постав перед нами кардинально зміненим: ладний та сучасний дизайн в актуальному стилі Volkswagen, фірмова платформа MQB, повністю перероблена підвіска та кермо, турбомотори TSI (бензин) та TDI (дизель), передовий DSG-«автомат».

Плюс вибір типу кузова — стандартний або збільшений MAXI. Плюс вибір кількості місця в салоні — п’ять чи сім. Зрештою, навіть плюс вибір типу приводу. Автомобіль Volkswagen Caddy єдиний у добірці пропонує не лише передній, але й повний привід, що є критично важливою перевагою для низки покупців! А ще Volkswagen Caddy може похвалитися чудовим рівнем оснащення. Наприклад, для цієї новинки доступні повністю світлодіодні LED-фари (ближнє/дальнє світло).

Салон не відрізняється вишуканістю, зате кардинально відрізняється переглянутою ергономікою: ставка зроблена на центральний сенсорний дисплей з чудовою картинкою, який може досягати діагоналі 8,25 або навіть 10 дюймів. Зрештою, типово для сучасних моделей Volkswagen, новинка Caddy пропонує цифрову панель приладів. А ще, типово для фургонів, автомобіль Volkswagen Caddy пропонує дуже просторий салон зі зручним доступом через задні бічні зсувні двері, дефлектори вентиляції для задніх пасажирів, добре пропрацьований багажник з численними нішами-поличками.

Важлива перевага новинки Volkswagen Caddy — це його клас їзди: керування розгоном, легкість маневрування, гарний комфорт на ходу. Фургон, що на дорозі нагадує легковий автомобіль! Але врахуйте, що за все треба платити: адже і сам по собі Volkswagen Caddy виявляється досить дорогим, та ще й «просунуте» обладнання зазвичай пропонується тільки у вигляді платних опцій.

Volkswagen Caddy: факти, плюси, мінуси

  • Довжина кузова — 4,6 або 4,95 метра;
  • Місткість салону — 5 або 7 місць;
  • Корисний вантажний об’єм — від 1213 до 3105 літрів;
  • Мотори — бензин 1,5 л (114 к. с.); дизель 2,0 л (75 к. с.); дизель 2,0 л (102 к. с.); дизель 2,0 л (122 к. с.);
  • Тип коробки — МКПП або АКПП DSG.

Плюси: добре їде (розгін, керування, комфорт); широкий вибір версій, модифікації з повним приводом 4х4; багато сучасного обладнання.

Мінуси: мабуть, найдорожчий у цій добірці та загалом у своєму класі.

Підсумок: фургон, максимально близький до пасажирських автомобілів за своїми їздовими якостями та рівнем оснащення — але тільки якщо ви готові за це платити.

Citroen Berlingo — від 552 тис. грн або $20,4 тис.

Погляньте на зовнішній вигляд автомобіля Citroen Berlingo: нагадує модель Peugeot Rifter, правда? Це не дивно, оскільки два «французи» є найближчими родичами між собою. Скажімо, навіть більше: існують аналогічні моделі-близнюки німецької та японської марок: ось такий приклад глобалізації в автомобільному світі. Хоча на тлі практично всіх споріднених фургонів, саме модель Citroen Berlingo вирізняється оригінальним дизайном, попутно пропонуючи ще й різні кольорові декоративні пакети. Яскравий фургон! 

А в чому перевага моделі Citroen Berlingo на тлі родичів-конкурентів, окрім дизайну? Адже дизайн — поняття суб’єктивне. А ось об’єктивна перевага полягає в максимально широкому виборі версій та низьких цінах: крім середніх комплектацій, автомобіль також може запропонувати ексклюзивні максимальні версії RIP CURL, або, навпаки, найдоступніші стартові варіанти з максимально привабливим цінником. Наприклад, різниця з Peugeot становить майже $1 тис. — а цього цінового «бонусу» плюс-мінус достатньо, щоб замовити або подовжений кузов, або 7-місний варіант салону.

До речі, про салон. Усередині фургон Citroen Berlingo пропонує більш традиційну архітектуру передньої панелі, ніж Peugeot Rifter. Так, тут і кермо звичного розміру, і панель приладів на своєму традиційному місці. Плюс знайшлося місце численним поличкам на центральній консолі — зручно для водія! І зручно для пасажирів: роздільні сидіння ззаду, бічні зсувні двері з можливістю опускання скла, приємні та не нудні кольорові варіанти оббивки салону.

Підвіска фургона Citroen Berlingo налаштована так, щоб забезпечити максимальну м’якість та комфорт під час руху. Щоправда, на розбитих українських дорогах часом не вистачає енергоємності. Крім того, високий кузов у ​​комбінації з м’якими пружинами призводить до помітних кренів. Ось такі відмінності в русі від пари вищеописаних прикладів. А ось гама моторів повністю ідентична Peugeot — два економічні турбодизелі з «механікою» або «автоматом».

Citroen Berlingo: факти, плюси, мінуси

  • Довжина кузова — 4,4 або 4,75 метра;
  • Місткість салону — 5 або 7 місць;
  • Корисний вантажний об’єм — від 983 до 2693 літрів;
  • Мотори — дизель 1,6 л (92 к. с.); дизель 1,5 л (130 к. с.);
  • Тип коробки — МКПП або АКПП.

Плюси: максимально широкий вибір версій; м’яка підвіска; помітний дизайн.

Мінуси: не може запропонувати крос-стиль Peugeot або легкову керованість Volkswagen.

Підсумок: варіант для тих, хто купує очима та гаманцем, при цьому не їде на бездоріжжя та нікуди не поспішає.

FIAT Doblo — від 496 тис. грн або $18,4 тис.

У пошуках низької ціни обов’язково зверніть увагу на автомобіль Fiat Doblo Combi. Це вже немолодий фургон, але порівняно нещодавно він пережив оновлення — такий варіант найпростіше впізнати за зміненими фарами.

Та й загалом: ладний, акуратний, добродушний дизайн FIAT Doblo Combi — один із головних «плюсів» автомобіля. М’які лінії боковин кузова психологічно схиляють до автомобіля, величезні бічні зсувні двері забезпечують гарний доступ до салону. Навіть задня частина оформлена з особливістю: чорна нижня вставка ніби збільшує розмір заднього скла, візуально «полегшуючи» автомобіль.

Усередині вас чекає також добродушний дизайн передньої панелі та просторий салон, який може бути 5- або 7-місним. А ще всередині очікує не надто потужний 1,4-літровий бензиновий двигун. Хоча рідко трапляються і тяжчі версії з 1,3-літровим турбодизелем (але вони дорожчі). Крім того, тут не знайти сучасних опцій, в оснащенні автомобіля — лише необхідний мінімум для комфорту: кондиціонер, підсилювач керма, електричні склопідйомники, звичайна магнітола.

До честі FIAT, на безпеці не заощаджували: системи ESС і ASR, фронтальні та бічні подушки безпеки, надувні шторки безпеки — все це важливо для сімейного автомобіля.

FIAT Doblo: факти, плюси, мінуси

  • Довжина кузова — 4,41 метра;
  • Місткість салону — 5 або 7 місць;
  • Корисний вантажний об’єм — від 790 до 3200 літрів;
  • Мотори — бензин 1,4 л (95 к. с.) або дизель 1,3 л (90 к. с.);
  • Тип коробки — МКПП.

Плюси: низька ціна; приємний та акуратний дизайн; увага до безпеки.

Мінуси: практично немає вибору версій/опцій; немає АКПП; «найстаріший» автомобіль у добірці.

Підсумок: для неквапливих фанів гарного італійського дизайну.

Renault Express — від 436 тис. грн або $16 тис. (від 396 тис. грн або $14,7 тис. за програмою Renault Бонус)

Нарешті, найдоступніший автомобіль у переліку — фургон Renault Express. За сумісництвом цей автомобіль є ще й одним із «найсвіжіших» у своєму класі: модель нещодавно дебютувала і стартувала з продажами в Україні. 

Однак не спокушайтеся статусом новизни: фургон Renault Express досить простий у своїй конструкції та оснащенні — наприклад, немає версій з АКПП, недоступний клімат-контроль або світлодіодні фари, мало зручностей для задніх пасажирів. Навіть задні двері зроблені дуже просто: це дві розстібні стулки замість одних підйомних дверцят з цільним склом. Зате ці двері дають доступ у дуже місткий вантажний відсік: дякуємо високому даху. А бічні зсувні двері гарантують легку посадку на другий ряд сидінь.

Цінність автомобіля Renault Express — у його максимальній практичності. Енергоємна підвіска готова до поганих доріг та високих навантажень. На простий атмосферний бензиновий двигун можна поставити ГБО недорого. Або, як варіант, вибрати дизельну версію автомобіля. Плюс додайте можливість вибору кількох комплектацій та замовлення додаткових опцій — і отримайте нехай не «просунутий», але цілком «достатній» варіант для життя, роботи, роз’їздів. Наприклад, у списку налаштувань знайдеться камера заднього виду і сенсорний дисплей з підтримкою підключення смартфонів — вже непогано!

Адже модель Renault Express має й інші переваги, які не очевидні на перший погляд, але можуть стати вирішальними для покупця. Так, за умови придбання автомобіля за програмою Renault Бонус діє спеціальна ціна, яка виявляється набагато вигіднішою за стандартну. Ще несподіваний плюс: можна замовити сервісні пакети або продовження гарантії максимум до п’яти років. Все це важливо з точки зору довготривалої експлуатації автомобіля та зниження витрат.

Renault Express: факти, плюси, мінуси

  • Довжина кузова — 4,39 метра;
  • Місткість салону — 5 місць;
  • Корисний вантажний об’єм — від 800 до 3000 літрів;
  • Мотори — бензин 1,6 л (115 к. с.) або дизель 1,5 л (95 к. с.);
  • Тип коробки — МКПП.

Плюси: найнижча ціна у добірці, широкий вибір версій; є турбодизель.

Мінуси: немає «автомата», 7-місного салону, «клімату», збільшеного кузова.

Підсумок: король практичності для найобачливіших покупців.

А насамкінець ми додамо…

Слід зазначити, що в даному огляді представлені саме пасажирські версії автомобілів, які можна використовувати як сімейний мінівен. Але практично всі ці фургони випускаються й у вантажних версіях — вони набагато дешевші, але не підійдуть на роль сімейного автомобіля.

Крім того, за межами огляду виявилися пропозиції від Ford (зараз відбувається зміна поколінь моделі, та новинка буде технічним родичем Volkswagen Caddy), а також фургони Opel та Toyota (а це вже родичі-близнюки вищеописаних моделей Peugeot та Citroen). Як бачите, є широкий вибір кандидатів, кожен автомобіль може запропонувати свої характерні переваги — але у результаті кожен із них стане справжнім помічником і у питаннях перевезення сім’ї, і у питаннях ведення бізнесу.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!