Categories: Авто

Чому взимку українцям краще відмовитися від електромобілів

Share

Чому зима не найкраща пора для експлуатації електромобілів розбирався Автоцентр.

З приходом зими на власників електрокарів чекає кілька неприємних сюрпризів, про які вони і не думали, купуючи автомобіль в теплу пору року. І звичайною заміною шин, рідини для склоомивача і охолоджувальної рідини двигуна, як в автомобілях з бензиновими або дизельними моторами, тут не обійтися. Прагнучи відвоювати свою частку ринку, виробники електрокарів говорять потенційним власникам, що батарейні автомобілі дешевші у використанні, ніж їхні брати з традиційними двигунами внутрішнього згоряння. І в цьому є частка правди, оскільки в більшості розвинених країн кількість безкоштовних зарядних станцій для електрокарів постійно збільшується, а електрика дешевша за бензин і дизельне пальне практично скрізь. Крім того, і самі виробники встановлюють власні зарядні мережі, на яких можна заряджати свої електрокари безкоштовно, принаймні упродовж якогось часу. Але є і нюанси, про які вони  не говорять.

Наприклад, у більшості досліджень, проведених на замовлення автовиробників, стверджується, що за низьких температур запас ходу електрокарів зменшується на 20-25%, хоча насправді різниця між літнім і зимовим діапазоном залежно від кількох змінних може досягати 50%.

Одна з них – використання кондиціонера, підігріву сидінь і кермового колеса. Активація цих функцій буквально на очах з’їдає заряд акумулятора. Крім того, в холодну пору року доводиться прогрівати салон автомобіля і акумулятор, а це потребує додаткових витрат часу. Навіть, якщо ви зможете робити це дистанційно через додаток на смартфоні, готуватися до поїздки доведеться заздалегідь. Крім того, в холодну пору року діапазон скорочується вдвічі, а це означає, що комусь доведеться відмовитися від звичного маршруту і прокладати новий з урахуванням наявності зарядної інфраструктури та доступності терміналів.

Максимальну продуктивність батареї електрокарів забезпечують за температури від 15 до 27 градусів Цельсія. Відхилення в ту чи іншу сторону призводить до зменшення пробігу. Згідно з дослідженням Американської автомобільної асоціації (ААА), проведеним кілька місяців тому, у спекотну погоду витрачається близько 17% заявленого запасу ходу, тоді як у холодну діапазон скорочується майже вдвічі.

Незважаючи на те, що сучасні електрокари напхані всілякими датчиками і комп’ютерами, врахувати реакцію батарей на холод вони не можуть. Це призводить до того, що бортовий комп’ютер показує приблизні дані про запас ходу. Сучасні батареї і холод не сумісні. Деякі власники електрокарів вважають, що корисна ємність їхніх акумуляторів становить від 0 до 100%, але насправді це не так. Цей показник залежить від низки чинників, зокрема температури акумулятора, температури в салоні, дорожніх умов та стилю водіння, і може зменшуватись на 40-50%.

Це треба враховувати, якщо ви живете в країні, де зарядна інфраструктура тільки починає з’являтися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Hyundai відкликає понад 13 000 автомобілів через дефект вихлопної системи

Компанія Hyundai заявила про рішення відкликати 13500 авто для усунення несправності, відповідно до інформації від…

04.05.2024

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024

Засекречений кросовер Dacia Stepway 2.0: як він може виглядати

Сьогодні хетчбек Dacia Sandero Stepway більше схожий на піднятий хетчбек, ніж на повноцінний кросовер. Так…

04.05.2024

Kia показала перші тизери оновленого кросовера EV6

Kia показала перші фотографії оновленого електрокросовера EV6. Представлений у 2021 році електромобіль Kia EV6 дуже…

04.05.2024

Xiaomi хоче випустити дводверний суперкар, який кине виклик Porsche

Китайська корпорація Xiaomi, яка нещодавно почала продавати свій перший в історії автомобіль (SU7), вже плекає…

04.05.2024