Categories: Авто

Випив – викликай таксі: допустимий вміст алкоголю для водіїв в різних країнах

Share

Допустимий вміст алкоголю для водіїв у країнах Європи – якщо у Великій Британії (окрім Шотландії) чи Мальті у крові може бути до 0,8 проміле етилового спирту, то в окремих країнах навіть після ковтка пива за кермо сідати не варто.

Сайт “24” промоніторив законодавство європейських країн, і помітив певну географічну закономірність щодо обмеження на вживання алкоголю за кермом у Європі.

Так, у Західній та Центральній Європі, а також на частині Балканського півострова (Греція, Македонія, Болгарія), а також в Фінляндії та Латвії граничне обмеження складає 0,5 проміле, а у Великій Британії (окрім Шотландії, де обмеження також складає 0,5 проміле) та на Мальті цей показник ще вищий – 0,8 проміле.

Натомість у Східній та Північній Європі цей показник становить у більшості випадків 0,2-0,3 проміле (зокрема, в Україні – 0,2), окрім чотирьох країн, у яких не дозволяється сідати за кермо навіть після ковтка пива – у Чехії, Словаччині, Угорщині та Румунії. Раніше, до слова, повна заборона на алкоголь за кермом діяла і у Хорватії.


У трьох сусідніх з Україною країнах сідати після алкоголю за кермо заборонено

До слова, у Великій Британії не лише найбільше дозволено випити перед поїздкою, але й найвищі штрафи – якщо ви все-таки хильнули зайвого і вас впіймали – чекайте на штраф у розмірі від 5800 до 7200 євро. І це лише якщо вас просто зупинили, якщо ж ви скоїли ДТП – штрафи будуть ще більшими.

Досить жорстко поводяться з порушниками “алкогольного режиму” і в інших країнах. Зокрема, в Німеччині водій, що “попався” вперше, платить 500 євро, другий раз – 1000 євро, третє порушення обходиться в 3000 євро, причому після третього разу (або якщо ви перевищите норму втричі) вам доведеться перездавати екзамен.

У Франції за водіння в нетверезому вигляді ви отримаєте повістку в суд і штраф від 135 євро (до 0,8 проміле), 4500 євро за перевищення 0,8 проміле і до 30 тисяч євро, якщо було ДТП.

В Іспанії штрафи дещо менші – від 300 до 600 євро. А от в Фінляндії та Швеції штраф дорівнюватиме вашій зарплатні за певну кількість робочих днів.

В Україні влітку 2016 року також посилили відповідальність за водіння в нетверезому стані – відтепер штраф складає 10 200 гривень та позбавлення прав на 1 рік, якщо ж ви нетверезим сядете за кермо вдруге, штраф зросте вдвічі.

Редакція 24tv.ua просить Вас дотримуватись правил дорожнього руху та не сідати за кермо напідпитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Нове покоління Hyundai Palisade всередині буде майже як Range Rover

Минулий рік ознаменувався для Hyundai прем'єрою його великого кросовера Santa Fe, який отримав більш строгий…

18.05.2024

Представлений CyberTrailer із сонячними панелями для пікапа Tesla Cybertruck

Living Vehicle представила новий CyberTrailer – розкішний причіп із сонячними панелями, створений для власників Tesla…

18.05.2024

Знайдено всі переваги та недоліки кросовера Hyundai Mufasa

Експерт вирішив протестувати новий кросовер Hyundai Mufasa та поділитися своїми враженнями про його характеристики. Дана…

18.05.2024

Tesla піднімає ціни на Model 3 Performance, незважаючи на затримки постачання

Tesla представила оновлену Model 3 Performance 23 квітня, викликавши велику цікавість. Електромобіль отримав більше потужності, кращу ефективність та…

18.05.2024

Компанія Ford готує розширення лінійки Mustang

Ford розглядає можливість розширення лінійки Mustang після успішного запуску електрокросовера Mach-E під цим брендом. У…

18.05.2024

Названо найнадійніший гібридний кросовер, який можна купити у 2024 році

Незважаючи на весь скепсис з боку окремих експертів, гібридні технології продовжують розвиватися безпрецедентними темпами, а…

18.05.2024