Ажіотаж і подорожчання: українські водії кинулися готувати машини до зими

0
4058

Українські водії кинулися готувати своїх залізних коней до зими. Це не дивно, адже на цьому тижні в ряді регіонів країни синоптики вже обіцяють мокрий сніг з дощами, пише ubr.ua. І щоб повноцінно підготувати автомобіль до небезпечних зимовим українським дорогам, в 2018 році водіям доведеться неабияк розщедритися. Вартість покришок, їх установка та інші підготовчі роботи авто до зими виросла на 10-25% (залежно від виду послуг).

Страхові нюанси

До речі, про підвищену аварійність на дорогах в найближчі дні попереджають і страховики. Не секрет, що опади можуть стати причиною пошкодження машин. Зазвичай після першого снігу в страхових компаніях фіксують зростання числа ДТП.

«Збільшення кількості страхових випадків на 15-20% в холодний сезон – це нормально і враховується страховою компанією в її роботі. Тип шин авто не може стати причиною для відмови у відшкодуванні шкоди. Тому ми не змушуємо застрахованих водіїв використовувати якісь особливі шини. Вони можуть бути як відповідними певному сезону, так і всесезоннимі. Єдина вимога для наших клієнтів – дотримуватися правил дорожнього руху, в яких встановлені вимоги щодо глибини протектора шин», – зазначив керівник відділу зовнішніх зв’язків страхової компанії «ІНГО Україна» Олександр Мельничук.

Шина всьому голова

Аномально тепла осінь відтягнула початок сезону перевзування машин майже до кінця жовтня, але вже на цих вихідних на шиномонтажах і автосервісах він офіційно стартував. І чим холодніше буде ставати, тим більше водіїв буде в чергах на СТО. Так чи інакше, фахівці просять не затягувати з цим питанням, а в спокійному режимі завчасно підготувати автомобіль до сезону.

У прес-службі корпорації УкрАвто розповіли, що практично у всіх виробників підросли розцінки на покришки в порівнянні з минулим роком. В середньому на 7-10%. А вартість послуг шиномонтажу піднялася на 10-15%.

Взагалі ж ціновий спектр досить широкий. Залежно від виробника:

225-60R17 103T Nexen Winguard Win Spike WS62 – 2 650грн;
205-55R16 94R NOKIAN NORDMAN RS2 XL – 2 206 грн;
185-65R15 92T Nexen WinGuard WinSpike WH62 – 1 455грн;
175-70R13 82T Rosava SnowGard – 779грн.

«Зимові покришки в цьому році обійдуться приблизно від 4 500 до 8000 грн за комплект 15-го радіусу в залежності від виробника. Послуги шиномонтажу – приблизно 300 грн за R15 радіус», – описав витрати директор автосервісу «Автогарант Моторс» Вадим Мазур.

Не варто забувати, що ціни на обслуговування автомобілів залежать від категорії і розміру коліс конкретної машини. Тому вартість шиномонтажу може доходити до 500-600 грн. Цінник на зберігання комплекту гуми становить близько 100 грн на місяць.

За словами експертів, при виборі покришок, варто звернути свою увагу на такі бренди, які добре себе зарекомендували в розрізі ціна/якість. Але незважаючи на рекомендації фахівців, люди найчастіше економлять саме купуючи гуму більш бюджетного сегмента – ставлять китайську, або докочують стару «в нуль».

Діагностика

Також перед першими холодами майстри настійно рекомендують провести комплексну діагностику автомобіля. Оскільки обсяги робіт чималі, фахівці радять відразу шукати станції, де пропонують перед початком сезону комплексні акції з діагностики автомобіля (250-400 грн). Сюди входить:

перевірка ходової частини автомобіля і стану акумуляторної батареї;
перевірка рівня і якості охолоджуючої рідини, стан гальмівної рідини;
пильовики і сайлентблоки;
діагностика освітлювальних приладів автомобіля;
комп’ютерна діагностика на предмет прихованих помилок в автомобілі;
стан ременів, роликів автомобіля, амортизаторів;
стан покришок і діагностика гальмівної системи;
перевірка стану технічних рідин;
перевірка стан щіток склоочисника (двірників) і працездатності грубки;
стану патрубків системи охолодження автомобіля на предмет запотівання і підтікань.
Але і на цьому витрати не закінчаться. Після результатів діагностики варто провести сезонне ТО. Зазвичай в нього входить:

заміна масла в ДВЗ (з масляним фільтром);
заміна повітряного і салонного фільтрів;
шиномонтаж;
при необхідності (по пробігу або після закінчення терміну) заміна масла в АКПП і заміна ременів і роликів ГРМ;
заміна помпи та ін. роботи необхідні за регламентом;
при необхідності змінюються технічні рідини (в залежності від стану або за регламентом заміни);
при виявленні несправностей або рекомендацій за результатами діагностики виконати необхідні ремонтні роботи (наприклад, заміна гальмівних колодок, заміна кульових опор або інший запчастини);
після проведення сезонного ТО рекомендують провести регулювання кутів розвалу-сходження автомобіля.
Якщо встановлено ГБО – провести його ТО, і перевірити на можливі неполадки, однак такі роботи найкраще проводити на спеціалізовані техстанціях.

«Якщо порівнювати вартість комплексної діагностики в порівнянні з минулим роком, вона збільшилася ненабагато (орієнтовно на 15-20%). Якщо порівнювати проведення сезонного ТО, то ціна збільшилася на 20-25%. В першу чергу це пов’язано зі збільшенням вартості запасних частин і в не меншому ступені збільшенням вартості виконання робіт. Вартість додаткових робіт як по запчастинах, так і по сервісу в середньому піднялася на 15-20%. На даний момент провести сезонне ТО і підготувати автомобіль до зими коштує від 2 500 грн», – вирахував директор автосервісу Гарант-Автотехник Дмитро Кольчак.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!