В Україні показали унікальну броньовану машину для ЗСУ

0
360

Як ми вже повідомляли, колишні вихованці Київського політеху створили бронеавто для ЗСУ з найвищим рівнем захисту. Інженери-розробники розкрили подробиці свого творіння — їхній «Інгуар 3», саме так назвали машину, витримує влучання бронебійних куль, уламків від снарядів та підрив на протитанковій міні. І за рівнем захисту значно перевершує уже існуючі броньовики, які є на озброєнні ЗСУ — «Козаки» та «Новатори».

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Аліни Лісової.

Це буде найміцніше авто — так про свою розробку говорять інженери. До повномасштабного вторгнення вони удосконалювали спорткари, а від лютого 2022 року почали ремонтувати бойові машини з передової. Від ідеї зробити вітчизняного броневика до втілення пройшов майже рік.

«Найбільш важкий найоб’ємніший по часу це — проектування, це розрахунки, це створення 3D моделей, він у нас зайняв порядку 7 місяців. Виготовлення машини зайняло орієнтовно 3 місяці і зараз процес внутрішніх заводських випробувань», — каже розробник проєкту Артем Ющук.

Головна їхня мета, кажуть розробники, зробити авто з високим рівнем захисту. Отже вивчили західні розробки, трофейну техніку ворога, існуючі вітчизняні машини, зважили недоліки і все це врахували при розробці.

«Це може бути машина для перевезення десанту, це може бути машина варіація пікап, медевакуаційна і наприклад, носій важких систем озброєння», — кажуть розробники.

Наразі пробний екземляр проходить випробування, після чого має поїхати на передову. Там на нього уже чекають, кажуть розробники. І діляться наступною метою — вийти на серійне виробництво і отримати сертифікат НАТО.

Що таких броньовиків дійсно не вистачає на фронті розповідає нам боєць на позивний «Італієць». Він брав участь у контрнаступах на найгарячіших напрямках і випробував на практиці не один примірник. Каже, разом з побратимами раді бачити інтузіазм українських розробників.

«Це дуже добре, що рівень захисту високий. Це значить, що бронебійні кулі з кулемету витримує і як я казав раніше, найголовніше це зберігати особовий склад. А якщо є можливість ставити РЕБ від FPV, то це супер», — пояснює військовий.

Розробники бронеавтомобіля розповідають, що виготовлення такого обійшлося у майже 700 тисяч доларів, але при серійному виробництві це коштуватиме майже удвічі менше. Для масового виробництва залучають інвесторів та державні органи.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!