Статті

Яким паливом не можна заправляти автомобіль: це має знати кожен автомобіліст

Share

Автомобіль необхідно заправляти тією маркою і видом бензину, які вказуються виробником. Якщо ж ви порушуєте інструкції, це може мати серйозні наслідки для вашого авто, а також для вашого гаманця.

Деколи ситуація абсолютно безвихідна – машина стала на трасі, а потрібної марки не виявилося поблизу. Також помилки бувають і інші – недосвідченість власника авто або помилка на заправці.

Яким бензином категорично не можна заправляти машину і які будуть наслідки – читайте у матеріалі нижче.

Дизель у машину на бензині

У такій ситуації варто негайно заглушити двигун автомобіля. Якщо бензиновий мотор працюватиме, то він виробить залишки пального, а потім просто не заведеться, тому що не зможе “переварити” дизель.

Двигун працюватиме рівно стільки, скільки знадобиться часів на витрату бензину, що залишився в баку.

Однак у такій ситуації є нюанс. При співвідношенні бензину з дизелем 3:1 на старих моделях двигунів з карбюратором – автомобіль зберігатиме можливість руху на невеликих швидкостях – до 70 км/год.

Така робота двигуна супроводжуватиметься детонацією, ривками при розгоні та низькій тязі. І в найкращому випадку – є загроза закоксування камери згоряння.

Більш сучасні автомобілі не будуть працювати навіть при 10% соляри в баку. Електроніка вимкне запалювання, паливні форсунки заб’ються і це зупинить роботу двигуна, він просто заглохне.

У карбюраторному двигуні фахівці рекомендують злити паливну суміш, залити потрібний бензин і додати його безпосередньо в карбюратор. А потім обов’язково перевірити свічки та прочистити їх від нагару. А от із сучасними двигунами доведеться звертатися до сервісного центру до фахівців.

Бензин в авто на дизелі

У дизельному моторі немає свічок запалювання та нормальне запалювання неможливе. Отже, це станеться трохи раніше. Це, своєю чергою, призведе до зміщення фаз і детонації, яка може порушити роботу циліндро-поршневої групи.

У дизельного двигуна живлення відбувається за допомогою паливного насоса тиску або насос-форсунок, де соляра виступає мастилом. Робота такого мотора на бензині або суміші бензину з дизелем загрожує капітальним ремонтом.

Високооктанове паливо в авто на бензині

Бензин марки Е-85 – це суміш денатурованого етанолу та 15% присадок з додаванням бензину. Октанове число такого палива – вище 100-150 одиниць. Для будь-якого автомобіля на бензині таке паливо загрожує проблемами, і у кожного наслідки залежать від типу двигуна.

Сучасні мотори з інжекторною системою при недовгій експлуатації та без сильних навантажень зможуть перетравити Е-85.

Якщо двигун старше 15 років, то є ризик прогорання клапанів і поршнів через раннє запалювання. Старіша електроніка не дасть відкоригувати параметри роботи й це призведе до швидкого пошкодження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Рестайлінг Sportage: як зміниться найпопулярніший кросовер Kia з оновленням

Sportage залишається найпопулярнішою моделлю у SUV-лінійці південнокорейського автовиробника Kia. Автомобіль, який пережив зміну поколінь у…

19.05.2024

Ford Mustang може стати седаном

Культовий американський понікар Ford Mustang може стати седаном. Відсвяткував у 2024 році свій черговий ювілей…

19.05.2024

Chevrolet Corvette із пробігом всього 53 км забули у сараї на 42 роки

Рідкісні знахідки так званих «капсул часу» привертають чимало уваги з боку користувачів інтернету, особливо коли…

19.05.2024

Новий позашляховик вийде на український ринок (фото)

В Україні з'явиться новий автомобільний бренд Ineos. Британська компанія спеціалізується на виробництві рамних позашляховиків. Продажі…

19.05.2024

До 7000 гривень штрафу: де заборонено залишати відкритими вікна авто

Багато українських водіїв вважають, що вони повинні нести відповідальність тільки за свої дії на дорозі.…

19.05.2024

Як урятувати автомобіль від ремонту після заправки неякісним пальним

Якщо виявлено, що транспортний засіб був заправлений неякісним паливом, дуже важливо діяти негайно, адже це…

19.05.2024