Tesla Model X – плюси та мінуси володіння

0
408

Автомобілі Тесла з моменту своєї появи викликають багато суперечок. Хтось вважає їх технологічною досконалістю, а комусь вони здаються переоціненими та надмірно розпіареними.

9Якщо вивчити негативні відгуки в соцмережах і на форумах, виявиться, що більшість із них написали люди, які ніколи не водили Теслу, а часто навіть не сиділи всередині. Цей огляд створений на основі думок власників, ви отримаєте інформацію з перших рук і дізнаєтесь головні переваги та недоліки моделі.

Цікаві особливості

Tesla Model X – кросовер класу К3, що надійшов у продаж восени 2015 року. На сьогодні доступно кілька варіантів, що відрізняються ємністю акумулятора та потужністю пари електродвигунів. У заряджених версіях розгін до 100 км/год займає менше 3 секунд. Усі модифікації повнопривідні, але за допомогою спеціальних плагінів можна відключати один із приводів.

Лінії кузова плавні, що дозволило досягти коефіцієнта аеродинамічного опору 0,24. Це один із найнижчих показників серед кросоверів. Велике лобове скло забезпечує покращений огляд, а потужність дозволяє буксирувати причепи вагою понад 2,2 тонни.

Задні двері Falcon Wing, що піднімаються, – предмет гордості інженерів компанії. Ще одна незвичайна деталь – спойлер, який висувається під час руху та залежно від швидкості займає одне з трьох положень.

Є 6 та 7-місні варіанти. Усередині салону працює система очищення повітря, яка не пропускає жодних забруднень зовні. Заявлено, що такі модулі є лише у військовій техніці.

Переваги

Почнемо з екстер’єру. Кросовер виглядає стильно і сучасно – нічого зайвого. Чіткі та плавні лінії, литі колісні диски діаметром 20 дюймів або більше в базовій комплектації. Автомобіль привертає увагу і виділяється в потоці, тюнінг йому ні до чого.

Задні двері, що піднімаються, додають машині оригінальності. Але ще одна їхня особливість — можливість посадки пасажирів навіть на тісній стоянці без ризику зачепити сусідні авто. Для відкривання потрібно простір 32 см. Особливих нарікань щодо надійності системи немає.

Навіть базові версії розганяються до 100 км/год приблизно за 5 секунд, а топові варіанти видають прискорення, яке можна порівняти з суперкарами. Адже це сімейний міський кросовер! Як і належить електромобілю, вся потужність доступна відразу при натисканні на педаль. Не потрібно розкручувати двигун, як у звичайному транспорті з ДВС.

Технологічність автомобіля вражає кожного, хто раніше володів стандартними машинами. Як кажуть водії, Model X складно порівнювати з бензиновими чи дизельними авто. Вона просто інша – це смартфон на колесах, в якому можна адаптувати систему під себе, щоб отримувати задоволення від водіння. Програмне забезпечення оновлюється бездротовою мережею, що також дуже зручно.

Ті, хто хоче спробувати різні варіанти налаштувань, можуть встановити спеціальний плагін, який дозволяє використовувати привід на одну з осей, відключає контроль стійкості і т.д.

Дуже зручно те, що можна запрограмувати прогрівання двигуна на певний час, щоб сісти в теплу машину і відразу поїхати. Але навіть якщо не зробити цього, салон нагрівається дуже швидко. Наявність системи підтримки оптимальної температури батареї значно збільшує її ресурс. Адже вона не лише підігрівається в холодну пору, а й охолоджується влітку.

Батарея розташована майже по всій площі днища автомобіля, тому має низький центр ваги, що позитивно позначається на стійкості. Незважаючи на велику вагу, гальмівні колодки ходять дуже довго завдяки тому, що при уповільненні використовується система рекуперації. Ще одна її перевага – частина енергії повертається до батареї. Що важливо, регенеративна система працює коректно та забезпечує природне відчуття у водія, на відміну від інших електромобілів, де до гальм потрібно звикати.

Автопілот функціонує добре та допомагає безпечно пересуватися у щільному міському потоці, заздалегідь виявляючи потенційні небезпеки. Головне – наявність чіткої розмітки.

Ті, хто часто їздять не найякіснішими дорогами, відзначають м’якість пневматичної підвіски та можливість регулювання дорожнього просвіту. Більше того – водій може запрограмувати пневматику, щоби вона піднімалася у певних місцях.

Цифрова панель приладів проста і інформативна, а 17-дюймовий тачскрин зручний у використанні і відгукується на дотики практично миттєво – ніяких затримок і підгальмовувань.

Авто містке – при довжині понад 5 метрів для пасажирів першого та другого рядів простору більш ніж достатньо. Цього вдалося досягти за рахунок грамотного компонування салону. До того ж, багажник у машині є як ззаду, так і спереду – усередині вміщується набагато більше багажу, що важливо у довгій дорозі.

Безколлектрні електродвигуни довговічні та невибагливі в експлуатації. Цей варіант використовувався ще в страху радянських холодильниках і довів свою невгамовність. За рахунок відсутності двигуна не потрібно стежити за мастилом, ймовірність поломок у рази менша.

Обслуговування полягає хіба що у перевірці сальників електромотора та антифіризу, що охолоджує систему, все просто і легко.

Недоліки

Багато хто вважає Tesla Model X, але й має мінуси, які слід знати кожному, хто думає над покупкою цього авто. Насамперед треба враховувати, що ресурс батарей – близько 300 тис. кілометрів. Це критичний пробіг, після якого найчастіше потрібна заміна акумуляторного блоку цілком або частково.

Систему зазвичай продзвонюють і визначають, які секції потрібно міняти. Ціна одного сектора – від 80 тис. рублів, заміна цілком залишиться від півтора мільйона. Якщо брати старі варіанти, можна заощадити до 50%. Врахуйте, що робота із заміни теж недешева і коштуватиме приблизно 100 тис.

Одна з особливостей, що завдає багато незручностей під час експлуатації авто – включення фар за розкладом сходу та заходу сонця для конкретного регіону. Це не дуже зручно, якщо потрібно вмикати ближнє світло вдень – доведеться продиратися через меню, окремого блоку управління немає.

Двері Falcon Wing, які так подобаються багатьом, не дуже практичні. Вони відкриваються досить повільно, що може спричинити проблеми під час зливи. Та й узимку із салону йде багато тепла, поки пасажири сядуть. Автовідкриття передніх дверей теж працює не дуже швидко, що потрібно враховувати. Через модулі, що піднімаються, поставити на дах багажник або кофр не вийде.

Електромобіль працює безшумно, але якість звукоізоляції залишає бажати кращого. Оздоблення салону просте, це не преміум-клас. У машини знижений центр ваги, але через велику вагу вона досить сильно крениться в поворотах, різко маневрувати на ній небажано.

Це електромобіль, а отже, його потрібно вчасно заряджати. Якщо у великих містах проблем з інфраструктурою немає, то в регіонах та в дальній дорозі важливо планувати місця заряджання.

Заявлений запас ходу понад 500 км. можливий лише в ідеальних умовах. Фактичний показник на 100-150 км менший, що також варто враховувати.

Висновки

Загалом у авто більше плюсів, ніж мінусів. Це чудова машина для міста, але на далекі відстані їздити на ній незручно через те, що потрібно заряджати акумулятори. Ще один недолік – ціна, за вживане авто 2016 просять від 4 мільйонів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!