Чому заміна масла кожні 10 000 км – це смерть двигуна

0
2771

Коли автомобіль у хорошому робочому стані, просто їздіть на ньому та міняйте моторне масло. Щодо другого пункту, то більшість людей діють автоматично.

Довгий час багато автовласників дотримувалися неписаного правила: міняти моторне масло кожні 10 000 км. Але чи це правильно? 

Нещодавно я мав можливість поговорити з Сергієм, досвідченим автомобілістом. Протягом 15 років він працював в авторемонтній майстерні. Я заїхав сюди для заміни олії. Він подивився на мій Mondeo і з усмішкою сказав мені, що в нього така сама машина. І він був навіть того ж кольору, воронено-чорного. Як завжди, розмова перейшла на тему заміни масла у двигуні. І він пояснив мені, чому 10 000 км – не завжди справедливе число.

Сучасні виробники автомобілів дають рекомендації щодо заміни олії, які значно відрізняються від наведеного вище малюнка. Більшість автомобілів вказують 15 000 км, а деякі, наприклад, Mercedes E 200, рекомендують до 20 000 км.

Але чи ці цифри відповідають умовам нашої роботи? Вони знаходяться в процвітаючій Європі, з більш менш стабільним кліматом, хорошими дорогами і паливом. Але що нам робити? Морози, заморозки, відлиги, спека. Дороги, які з натяжкою можна назвати повоєнними. А на автозаправних станціях часто можна зустріти любителів “пляшкового палива”. Звичайно, все це впливає на життя двигуна.

Однак більшість водіїв, як і раніше, купують свіжу олію для свого автомобіля після 10 000 км!!!!.

І є ще один момент, який тут не береться до уваги. Щороку кількість автомобілів на наших дорогах зростає. Поняття “пробки” вже давно стало звичним для всіх. Згідно зі статистикою, середня швидкість руху становить 24 км/год. Можна тільки уявити, за яких умов працює двигун автомобіля в такому форматі протягом 2-3 годин на день.

Щодо цього необхідно зробити поправку! 10 000 на дорозі не дорівнюють такій же відстані в місті. По кілометражу це буде те саме, але час роботи двигуна буде зовсім різним. Простіше кажучи, порівняйте, скільки часу потрібно, щоб подолати цю відстань у місті та за містом. Майте на увазі, що темп міського руху супроводжується різкими поворотами, гальмуванням та прискоренням

Якщо перевести термін служби синтетичного моторного масла в мотогодин, то вийде 300 годин. З цього моменту олія поступово втрачає свої властивості та утворюються смоляні відкладення. Коротше кажучи, його буде забруднено.

Простий розрахунок пояснить таке. Якщо взяти за основу середню швидкість 25 км/год, то ресурс олії складе 7500 км. На цій цифрі чи навіть раніше слід замінити олію у двигуні.

Якщо ви частіше їздите сільськими дорогами і рідше містом, ви можете трохи збільшити інтервал заміни масла (тобто міняти масло рідше).

Сергій також дав добру пораду всім водіям. Щоб визначити, коли пора міняти моторне масло, виміряйте середню швидкість автомобіля і проведіть такі самі розрахунки. У цьому може допомогти бортовий комп’ютер. Алгоритм може бути наступним:

  1. Я поміняв масло
  2. Бортовий комп’ютер був скинутий
  3. Виміряна середня швидкість
  4. Розраховано, скільки часу діє синтетика/мінерал
  5. Рух, плач)

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!