5 ознак того, що зимову гуму потрібно міняти

0
177

Якість гуми, що експлуатується – один з найважливіших критеріїв комфортної та безпечної їзди. Природне зношування покришок загрожує погіршенням практичних властивостей, а також ступеня керованості на дорозі. Крім того, за стан покришок відповідають і механічні пошкодження. Поява дефектів веде до необхідності заміни гуми. Особливої ​​уваги потребує експлуатація шин у зимовий період. З читається, що в період холодів, автомобіль піддається більш екстремальним умовам, що негативно позначається на всі його вузли та елементи, включаючи колеса.

Основні ознаки зносу гуми

Для того щоб визначити непридатність покришок до подальшої експлуатації, достатньо лише поглянути на неї неозброєним оком. Однак цього буває не завжди достатньо. Щоб переконатися у необхідності зміни зимових шин, наведемо перелік основних ознак зносу.

  1. Стертий протектор. Незважаючи на те, що в зимовий період пересування часто здійснюється засніженими поверхнями, знос гуми відбувається не сильно повільніше, ніж у літній період. Інтенсивне гальмування, неакуратна їзда, різкі старти з місця та багато іншого стає причиною видозміни протектора. Крім цього, відбувається втрата шипів, що перешкоджають інтенсивності гальмування. Дані показники призводять до того, що експлуатація таких коліс стає не просто некомфортною, а й надзвичайно небезпечною. Саме тому слід своєчасно аналізувати стан шипованого покриття (коли воно є).
  2. Вплив реагентів. У зимовий період дорожнє полотно піддається обробкам реагентів, що мають хімічну основу. Дані речовини негативно позначаються на складі гумової суміші. Покришка через кілька років може значно погіршити свої еластичні властивості, що також призводить до небезпеки її експлуатації.
  3. Утворення мікротріщин. Поява незначних дефектів властива будь-яким шинам. Однак у зимовий період цей фактор значно швидше руйнує колесо. Причиною цього стає інтенсивне проникнення тих самих реагентів у структуру покришки. Це веде до того, що руйнуються нитки корда, відбувається пряма дія на металеві нитки каркаса. В результаті автомобіль починає вкрай непередбачено поводитися на дорозі. Ці пошкодження можуть стати причиною ДТП за участю великої кількості автомобілів.
  4. Наявність мікротріщин чи порізів. Дані дефекти класифікуються за рівнем із глибини. Незначні тріщини можуть не впливати на якість керованості авто, часто їх навіть не помічають автовласники. Однак глибші порізи можуть спричинити швидке руйнування загальної структури покришки. У зимовий період цей процес відбувається значно швидше через проникнення в подібні дефекти снігу, вологи. Також на ці вразливі місця негативно позначається вплив ультрафіолету.
  5. Нерівномірне знос протектора. Ще однією ознакою необхідності заміни зимової гуми може бути нерівномірне знос протектора. Як правило, подібна ситуація дається взнаки при проблемах з підвіскою і неправильним розподілом навантаження на осі або при недостатньому тиску в шинах. У такому разі знижується ступінь зчеплення з дорогою, що може спричинити аварійні ситуації.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.