Чого категорично не можна робити за кермом

0
726

За статистикою найчастіша причина ДТП – це відволікання уваги. Існує ще цілий перелік чого робити за кермом не тільки не рекомендується, та й категорично не можна. Про все докладно розповідає Олексій Рузанов, технічний директор міжнародної мережі автосервісів FIT SERVICE.

Перше і, мабуть, найголовніше — сідати за кермо у стані сп’яніння, алкогольного чи наркотичного. Деякі водії вважають, що нічого страшного не буде, якщо сісти за кермо після чарки горілки чи келиха вина. Навіть мізерна кількість алкоголю в крові знижує концентрацію та увагу водія на порядок.

Не варто сідати за кермо втомленим, у стресовому стані або якщо погано почуваєтеся. Втомлений водій не менш небезпечний на дорозі. Сильний стрес не дасть вам сконцентруватися на водінні, а навіть легка форма ГРВІ зменшить вашу уважність, що може призвести до невтішних наслідків. Знову ж таки не рекомендую сідати за кермо, якщо ви прийняли ліки від алергії, оскільки вони викликають сонливість, та й звичайні препарати від ГРВІ знижують рівень концентрації. Обов’язково прочитайте інструкцію до ліків, перш ніж сідати за кермо.

Не можна їздити непристебнутим. Це просте правило не доходить до більшості водіїв. У разі аварійної небезпеки та екстреного гальмування ви легко можете отримати травми хребта, шиї та голови. Знову ж таки до цього можна додати перевезення домашніх тварин, які не пристебнуті або знаходяться поза спеціальними перевезеннями. У випадку все того ж екстреного гальмування, вам потрібно буде ще й ловити домашню тварину, що летить. Ще часта причина пов’язана з перевезенням тварин те, що вони вільно пересуваючись салоном автомобіля, як мінімум відволікають, а як максимум можуть забратися під педальний вузол. Часто цим промишляють хом’яки, щури, дрібні собаки і кішки. У результаті ви не зможете вчасно натиснути на гальмо педаль.

Погана ідея їздити в навушниках. Це відключить вас від зовнішнього світу, що створює небезпеку для всіх учасників дорожнього руху. Вуха, як і руки, мають бути вільними. Тому не варто під час руху користуватися телефоном, писати до месенджерів. Відповідайте на дзвінки гучного зв’язку, до того ж практично у всіх сучасних автомобілях можна підключити телефон по Bluetooth і говорити по зовнішньому мікрофону в авто.

Не варто пити і їсти за кермом. Найчастіше це відбувається на трасі, де висока швидкість руху. Краще зупинитися і перекусити з комфортом у лісі чи галявині. До того ж ви відпочинете від дороги, подихайте свіжим повітрям. А шматок ковбаси, що впав, з бутерброда явно не додасть вам уважності під час руху поки ви будете його шукати.

Ніколи не тримайте кермо колінами, це вірний спосіб потрапити до ДТП. За фактом, водій добровільно відмовляється від контролю автомобілем. Також не можна ігнорувати дистанцію та перевищувати швидкісний режим. Практично третина аварій зі смертельними наслідками відбувається саме через перевищення швидкісного режиму. Недотримання елементарних правил дорожнього руху призводить до сумних наслідків.

Ну і насамкінець не можна ігнорувати попередження на панелі приладів. Часто машина «попереджає» водія про можливі проблеми чи несправності відповідними повідомленнями. Несправний автомобіль є потенційно небезпечним для всіх на дорозі.

Ці прості правила допоможуть вам уникнути ДТП, зберегти своє життя та здоров’я та життя ваших близьких.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!