Статті

Чому раптово розряджаються акумулятори і як з цим боротися

Share

Акумулятор автомобіля, який регулярно обслуговувався та справно «крутив» стартер, несподівано повністю розрядився. Після заряду від зовнішнього пристрою через три дні, доки машина стояла в гаражі, батарея знову розрядилася. На пластинах акумулятора з’явився товстий шар коричневого нальоту, якого раніше не було. Чи багато хто з таким стикався? У чому причина такої несправності? Чи можна її усунути? Давайте розбиратися.

Зазначені симптоми і наліт, що утворився, свідчать про пошкодження АКБ – сильної сульфатації її пластин. За твердженням фахівців Інституту електродинаміки НАН України, найбільш імовірною причиною такої несправності є неконтрольоване збільшення в процесі експлуатації або техобслуговування батареї щільності її електроліту (норма – 1,25-1,26 г/см3).

Це може статися під час вирівнювання або збільшення щільності електроліту (деякі посібники з технічного обслуговування акумуляторів рекомендують робити останнє, щоб зберегти працездатність батареї в зимовий період). В обох випадках в банки АКБ доливають свіжий електроліт підвищеної щільності.

Коли вона становить 1,29-1,30 г/см3, сульфатація пластин різко прискорюється (особливо при тривалому зберіганні батареї). Кристали сульфату свинцю, що утворюються, замикають різнополярні пластини батареї і різко збільшують струми витоку. В результаті акумулятор навіть після повної зарядки швидко розряджається.

Слід зазначити, що це може статися як з вживаними, так і з новими акумуляторами. Ось чому виробники рекомендують доливати в АКБ у процесі експлуатації лише дистильовану воду.

Необхідно пам’ятати, що через невисоку точність побутового денсиметра можлива помилка у вимірах, внаслідок чого щільність електроліту в батареї перевищить допустиму величину – 1,28 г/см3.

З сульфатацією електродів борються, піддаючи АКБ контрольно-тренувальним циклам (див. «АЦ», № 48’2002). Якщо «вік» акумулятора становить 5-6 років, «реанімувати» його навряд чи вдасться. Позбутися товстого нальоту на пластинах вже не вдасться, тому таку батарею слід замінити на нову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024