Чому витрати пального різко збільшилися? Основні причини

0
840

Багато автовласників стурбовані високою витратою палива. Витрата палива має свої причини, деякі з яких є мимовільними, а деякі наслідком відмови компонентів машини.

Причини високої витрати пального можна поділити на дві групи. У першому випадку це вина автомобіля, спричинена певними механічними несправностями. У другій групі відповідальність за підвищену витрату бензину або дизельного палива лежить на водії, який припустився низки помилок або навмисно створив складні умови експлуатації автомобіля.

Основні причини, через які автомобіль витрачає більше палива

1. Зношені свічки запалювання

Як відомо, основне завдання свічок запалення – створення іскри, яка займає повітряно-бензинову суміш, що живить двигун. Коли одна або кілька свічок запалення забруднені або зношені, це впливає на їх ефективність і, отже, на роботу двигуна, і він починає споживати більше палива. Якщо ви помітили, що автомобіль важко розганяється, двигун вібрує, а витрата палива збільшується, це, швидше за все, пов’язано зі зносом проводів або свічок запалювання.

Щоб усунути проблему, достатньо регулярно перевіряти систему запалення та замінювати свічки запалення відповідно до рекомендацій виробника.

2. Засмічення повітряного фільтра

Повітряний фільтр – це частина паливної системи, завданням якої є фільтрація повітря, що надходить зовні, і його подача в камеру згоряння. Якщо він засмічений або забруднений і в камеру надходить недостатньо повітря, це значно збільшує витрату палива і знижує продуктивність двигуна.

Тому важливо міняти фільтр у терміни, вказані виробником, а якщо ви часто їздите по пильних або ґрунтових дорогах, настійно рекомендується проводити заміну навіть раніше наміченого терміну.

3. Старе або перероблене масло

Якщо ви помітили, що паливна економічність вашого автомобіля знизилася, а ви не змінювали олію останнім часом, цілком можливо, що причина підвищеної витрати пального криється саме в цьому.

Тому не зайвим буде перевірити рівень олії та при необхідності долити її. Ви також не помилитеся, якщо перевірите журнал обліку автомобіля, щоб дізнатися, чи не настав час замінити масло на нове.

Як правило, для нових автомобілів (випущених після 2013 року) виробники рекомендують робити заміну кожні 7 – 10 000 км. пробігу, в той час, як більш старі автомобілі вимагають заміни кожні 3 000 км.

4. Засмічені форсунки

Сучасні двигуни мають як мінімум один клапан упорскування на циліндр. Ці клапани, також називані “форсунками”, виконують функцію дозування палива, що подається в двигун автомобіля.

Коли форсунки засмічені, вони не можуть правильно розподіляти паливо, внаслідок чого ваш автомобіль споживає більше палива, ніж зазвичай. А це не вигідно ні для вашої кишені, ні для довкілля.

Щоб уникнути або хоча б зменшити цю проблему, добре періодично використовувати присадки. Якщо і це не допоможе, тоді слід зняти форсунки та зробити їх професійне очищення.

5. Несправні датчики керування двигуном

Сучасні автомобілі оснащені електронним керуванням двигуном, датчики якого також можуть бути однією з причин, що сприяють підвищеній витраті палива.

Робота датчиків полягає в зборі даних про витрату повітря, положенні дросельної заслінки, колінчастого валу і датчика лямбда, температурі та інших даних, які використовуються для визначення моменту упорскування, а також кількості палива, що подається.

Якщо будь-який із цих датчиків несправний і неправильно передає дані, це може призвести до надмірного упорскування палива або подачі палива в невідповідний час. І це призводить до збільшення витрати палива.

6. Неправильний тиск у шинах

Їзда на м’яких чи надмірно накачаних шинах є однією з найпоширеніших причин високої витрати палива.

Їзда на м’яких шинах збільшує тертя, знижує тягу і ставить двигун у положення, коли йому доводиться витрачати більше палива. Крім того, шини зношуватимуться швидше, а це означає, що вам доведеться замінити їх раніше, ніж планувалося.

А якщо ви їздите з перекаченими шинами, то вони не тільки швидше зношуються та збільшують витрати на паливо, але й можуть поставити під загрозу вашу безпеку, оскільки підвищується ймовірність їхнього проколу під час руху.

Щоб продовжити термін служби шин і знизити витрати пального, рекомендується перевіряти тиск не рідше одного-двох разів на місяць і підтримувати його в межах, зазначених виробником.

7. Зношене зчеплення

Як би добре ви не обслуговували зчеплення автомобіля, згодом воно починає зношуватися, що призводить до загальної втрати потужності, а це, у свою чергу, веде до підвищеної витрати пального та зниження пробігу.

Щоб уникнути проблем, рекомендується перевіряти роботу зчеплення не рідше одного разу на рік і при виявленні ознак зношування вживати відповідних заходів.

8. Окислені гальмівні диски та зношені гальмівні колодки

Проблеми з гальмівною системою не тільки збільшують витрати бензину або дизельного палива, але можуть серйозно підірвати вашу безпеку.

Тому рекомендується звернути на них особливу увагу. Якщо ви помітили, що диски окислені, вам слід відвідати майстерню, де їх замінять (разом з колодками), або очистять спеціальним спреєм.

9. Підсмоктування повітря у впускному колекторі

Це відносно рідкісне явище, але трапляється, що один із шлангів або ущільнень впускного колектора лопається, і в камеру згоряння починає надходити більше повітря, ніж потрібно. У таких випадках витрати пального сильно зростають, і є випадки, коли він може підскочити до більш ніж 10 літрів на 100 км.

Якщо ви помітили занадто велике збільшення витрати палива, не завадить перевірити шланги та ущільнення на наявність тріщин або зношування та при необхідності замінити їх.

Що ще може підвищити витрати пального

• Надмірне навантаження

Регулярне перевантаження автомобіля може не тільки збільшити витрати палива, але й призвести до зношування шин, підвіски, трансмісії і, нарешті, знизити продуктивність двигуна.

• Агресивне водіння

Якщо ви експлуатуєте свій автомобіль на більш високих оборотах, ви, безумовно, витрачаєте більше пального. Те саме вірно, якщо ви часто перемикаєте передачі, різко гальмуйте або розганяєтеся, а також якщо даєте автомобілю простоювати.

Само собою зрозуміло, що їзда на швидкості вище за звичайну також грає роль у збільшенні витрати палива.

• Постійно працюючий кондиціонер

У спекотні дні кондиціонер є дуже корисним та практичним джерелом комфорту. Однак важливо використовувати його з розумом і уникати занадто екстремальних налаштувань, оскільки це збільшить витрату бензину або дизельного палива на 10% (при русі автострадою або бездоріжжям) і на 20% (при русі містом).

Те ж саме відноситься до вітрового скла з підігрівом, сидіння з підігрівом і будь-яким іншим елементам, що споживає енергію. Використовуйте їх розумно, а коли вони зроблять свою роботу, обов’язково відключіть їх, якщо не хочете, щоб ваш автомобіль “витрачав” більше палива, ніж вам хотілося б.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!