Підготовка авто до літнього сезону: на що звернути увагу

0
251

Підготовка автомобіля до поїздок у літній період – одне з першочергових завдань відповідального автовласника. Із закінченням зими з її сніговими заметами та ожеледицею, важливо пам’ятати, що літній період з його спекою теж має свої особливості, які важко переносяться автомашинами. Багато автомобілів починають планувати далекі подорожі з тривалими переїздами. Але, навіть залишаючись у місті, у свої плани обов’язково потрібно включити підготовку автомобіля до літньої експлуатації. І полягати вона повинна не тільки у наведенні лиску на кузові та «перевзутті» в літню гуму.

Підготовка до літніх поїздок: з чого почати

Першочерговим завданням ревізії стану авто з підготовки його до літньої експлуатації має стати оцінка стану двигуна та всіх змінних елементів. Однак у процесі підготовки немає дрібниць, тому що від якості підготовки автомобіля до пересування у літній період та його стану залежить безпека на дорозі та економія грошей на заправках. Адже брудні фільтри, тріщини в патрубках, спущені шини, протікання радіаторів здатні призвести до значного підвищення витрати пального або поломки.

Займаючись підготовкою автомобіля, варто пам’ятати, що його двигун здатний працювати при досить високій температурі і досягає за 95 градусів за Цельсієм максимального ККД. Не можна допускати його перегріву. У цьому випадку рухомі металеві деталі можуть плавитися, що призведе до поломки.

Перевірка рівня охолоджуючої рідини

Для підтримки оптимальної температури в автомобілях встановлені системи охолодження з антифризом, є патрубки, насоси, вентилятори та термостати. Підготовка автомобіля до літнього сезону включають ретельну їхню інспекцію.

Для цього потрібно спочатку, відкривши капот, переконатися в достатності рівня рідини, що охолоджує. Промивання радіатора спеціальною речовиною та заливка нового антифризу здійснюється не рідше одного разу на два роки. Для видалення накипу та забруднень на радіаторі при підготовці автомобіля до літніх поїздок краще використовувати охолодну суміш з води та антифризу в пропорції 50/50 або вже готовим засобом, купленим у магазині.

Варто переконатися також, що відсутні протікання радіатора, тріщини в патрубках і ремені, що ослабли, які можуть стати причиною перегріву.

Інспекція гальмівної системи

Найбільш важливим елементом безпеки будь-якого авто є гальма. Після зими можуть виникнути проблеми у вигляді протікання гальмівної рідини, шлангів і магістралей, що лопнули. Підготовка автомобіля до експлуатації влітку може виявити необхідність заміни гальмівних колодок, рідини в бачку, де взимку міг накопичуватися конденсат.

Без достатньої навички гальмівну систему краще перевіряти у професіоналів. У будь-якій автомайстерні можна провести ревізію зношування фрикційної накладки. Про несправність гальм свідчить педаль, яка занадто легко або важко натискається, а також розміщена занадто високо або низько, оповіщення на панелі приладів скрип, що переходить в скрегіт при натисканні гальмівної педалі.

Важливий етап: заміна двірників

Підготовка автомобіля до літньої експлуатації повинна враховувати можливість раптових та сильних злив. І в цей період справні двірники набувають ще більшого значення. Сильний дощ вдень створює проблеми на дорозі, а вночі зменшує видимість до 5 метрів.

Зимові дороги з льодом, сіллю, снігом та низькими температурами можуть призвести до утворення на двірниках тріщин та зношування гумового покриття, знижуючи їх ефективність. 

Якщо в період підготовки автомобіля до літа, виявилося, що двірники не одразу очищають скло навіть за слабких опадів і залишають видимі патьоки, варто їх замінити. Заміну краще зробити повну, а не лише гумову частину. Якщо заміна проводитиметься самостійно, варто звернути увагу на нюанси кріплення старих двірників.

Повітряний фільтр: важлива частина дослідження

Зимова експлуатація не додає «здоров’я» та повітряному фільтру. Взимку він забивається сіллю та іншими твердими частинками, що значно знижує економічність палива. Замінивши під час підготовки автомобіля до літнього періоду старий фільтр, вдасться скоротити витрати пального до 10%.

Фахівці рекомендують робити цю операцію кожні 20 000 км з урахуванням якості повітря та стану доріг. Однак для оцінки стану повітряного фільтра необхідно зняти його та перевірити. Якщо ступінь забруднення невелика, то якість його роботи буде цілком задовільним, оскільки тверді частинки, що осіли на фільтрі, стають частиною фільтра, вловлюючи більш дрібні частинки, які до цього могли вільно проскочити. Сильно забруднений під час підготовки автомобіля до спекотного сезону краще замінити.

Шини та масло: обов’язкова перевірка

Підвищена температура в літній період, більш ніж зазвичай, вимагає уважного ставлення до шин, тиск яких змінюється. Надмірно або недостатньо накачані, криво встановлені або старі шини можуть у літню спеку стати причиною аварії. Під час підготовки автомобіля до літнього сезону рекомендується переглянути допустимий тиск на боковині покришки або в інструкції. Потім варто перевірити манометром поточний тиск або для перевірки відігнати автомобіль на СТО.

Необхідно перевірити масло. Для цього потрібно завести на кілька хвилин машину, потім припаркувавши на рівній поверхні і заглушивши двигун. Потім, озброївшись масляним щупом, потрібно перевірити:

  • рівень масла;
  • його прозорість.

Якщо масло має темний колір або містить багато бруду, потрібно замінити масло та масляний фільтр.

Кондиціонер: обов’язковий елемент комфорту

Підготовка автомобіля до літа обов’язково має містити перевірку справності кондиціонера. Наявність або відсутність проблем із ним встановити просто. Якщо він не здатний підтримувати температуру в салоні нижче температури навколишнього повітря на 10 градусів – настав час відправлятися в сервісний центр. Така ситуація може бути наслідком недостатнього рівня холодоагенту або результатом його витоку.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!