Названо 10 помилок за кермом: досвідчені водії дали поради молодим драйверам

0
785

Багато недосвідчених водіїв роблять типові помилки. Іноді це може призвести до штрафу, а часом – закінчитися позбавленням прав водія або чимось серйознішим.

1. Ігнорування сигналів регулювальника

Рухатися не можна, коли регулювальник стоїть спиною – це правило знають усі. А ось про решту команд пам’ятає вже менше людей. Якщо регулювальник стоїть до вас спиною або обличчям, або його жезл направлений вправо або вгору по відношенню до вас, то потрібно залишатися на місці. Якщо жезл вказує прямо на вас, то треба повертати праворуч. Якщо ліворуч – можете їхати прямо, виконати поворот або розвернутися.

2. Потрібно поступатися дорогою автобусам

Коли від тротуару або з паркування від’їжджає інша машина, поступатися дорогою не потрібно. Але це не стосується автобусів чи маршруток – громадський транспорт завжди треба пропускати.

3. Пам’ятайте про правила проїзду перехресть рівнозначних доріг

Знаки, які мають менший пріоритет, перестають діяти в тому випадку, якщо на перехресті встановлено світлофор. Те саме стосується і перехресть з регулювальниками. Якщо ж світлофора і знаків пріоритету немає, то дороги, що перетинаються, вважаються рівнозначними у двох випадках: якщо вони однотипні або встановлений відповідний знак — чорний хрест у червоному трикутнику.

На перетині рівнозначних доріг потрібно обов’язково пропускати трамваї і транспортні засоби, які наближаються до вас праворуч. При цьому пішоходи мають пріоритет на будь-яких трасах і перехрестях.

4. Не робіть об’їзд, якщо дозволено лише обгін або випередження

Під обгоном завжди мають на увазі виїзд на зустрічну смугу для випередження транспорту, що рухається. У свою чергу, випередження – це обхід машин, які рухаються в попутному напрямку, коли ви не виїжджаєте на зустрічку. Об’їзд – це подолання нерухомої перешкоди (будівельної техніки, ДТП, предметів). Але до нерухомих перешкод не належать автобус чи маршрутка у момент висадки пасажирів.

Об’їзд не можна здійснювати у таких випадках:

• Коли можна проїхати праворуч, без виїзду на зустрічну смугу або на узбіччя.
• Якщо на дорозі чотири або більше смуг.
• Якщо транспорт, який ви хочете об’їхати, стоїть перед переїздом.

Також заради об’їзду забороняється виїжджати на трамвайні колії зустрічного спрямування. Якщо ж перешкодою є дорожні роботи, біля яких встановлено знак «об’їзд ліворуч», можна перетнути суцільну (включаючи подвійну) і об’їхати їх по зустрічній смузі. Але для цього потрібно пропускати транспортні засоби, які по ній рухаються.

5. Не робіть обгін у невідповідних умовах

Обгін – це небезпечний маневр, і він часто заборонений. Не можна обганяти у таких місцях або випадках:

• на регульованих та нерегульованих перехрестях, якщо ви рухаєтеся другорядною дорогою;
• на пішохідних переходах, залізничних переїздах та за 100 м від них, а також на багатьох інших ділянках з обмеженою видимістю;
• автомобіль перед вами здійснює обгін або увімкнув лівий поворот;
• автомобіль за вами розпочав обгін;
• на дорозі чотири та більше смуг;
• вільної частини зустрічної смуги не вистачить для обгону, і ви створите перешкоди іншим учасникам руху.

6. Ви виїжджаєте на вафельну розмітку або перехрестя під час затору

Вафельна розмітка потрібна, щоб позначити межу перехрестя. Виїжджати на неї або саме перехрестя можна тільки в тому випадку, якщо всі машини завершили рух, а пішоходи перейшли смуги у вашому напрямку. Якщо ж ви вже в’їхали на перехрестя на зелений, ви повинні завершити маневр, будь то проїзд, поворот, перебудова. При цьому вже не важливо, який світильник горить, якщо перед ним на перехресті немає жодних стоп-ліній.

7. «Міняйте шини» вчасно

Міняти шини потрібно в міру зношування протектора і при зміні сезону. Також штраф можуть виписати, якщо на колесах не вистачає гайок, відшарувався протектор або на одній осі встановлено шини різних типів.

8. Звертайте увагу на тимчасові знаки

Знаки з жовтим фоном є тимчасовими обмеженнями або змінами правил, що зазвичай діють на цій ділянці дороги. Їх можуть встановлювати через дорожні роботи, заходи. Також замість знаків можуть завдати тимчасової помаранчевої розмітки. За пріоритетом від найважливіших до найслабших знаки і розмітку можна розставити так:

• Жовтий знак.
• Білі знаки.
• Оранжева розмітка.
• Біла розмітка.

При цьому жовті знаки та помаранчева розмітка стають важливішими, ніж білі знаки та звичайна розмітка.

9. Не залишайте місце ДТП до приїзду правоохоронців

Навіть якщо під час паркування був пошкоджений паркан, це все одно вважається ДТП. У такому разі залишати місце події не можна, а слід викликати поліцію. Інакше це може зробити власник інфраструктури.

10. Заднім ходом рухатися можна не скрізь

На деяких ділянках за рух заднім ходом можуть позбавити права. Зазвичай такими місцями є перехрестя, тунелі, пішохідні переходи та залізничні переїзди, зупинки транспорту, а також мости, шляхопроводи, естакади та зони під ними, місця, де хоча б в одному напрямку видно менше 100 м дороги.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!