Коли штрафи за порушення, зафіксовані пристроями TruCAM, законні, а коли ні?

0
498

TruCAM — це лазерний пристрій, який автоматично вимірює швидкість транспортних засобів. Він дозволяє виявити порушення швидкісного режиму та ідентифікувати транспортний засіб, номерний знак та особу водія. І як наслідок — притягнути порушника до відповідальності.

Щодо використання TruCAM є кілька нюансів, які варто знати водію, щоб не допустити незаконного штрафу. Розберемо, коли використання TruCAM правомірне, а коли ні.

TruCAM повинен бути закріплений

Відповідно до статті 40 Закону України «Про Національну поліцію», поліцейські можуть використовувати прилади для виявлення та фіксації порушень ПДР водіями, а відтак і радари TruCAM. Це законно, але при дотриманні умови: пристрій TruCAM має бути закріплений на нерухомому об’єкті.

Поліцейський не може тримати TruCAM в руках, оскільки навіть незначне тремтіння рук може спричинити похибку вимірювання швидкості — така фіксація буде неточна. А ще такий спосіб суперечить закону.

TruCAM повинен пройти повірку

Відповідно до пункту 9 Постанови «Про затвердження Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах», кожен пристрій TruCAM має пройти обов’язкову державну повірку у сфері криптографічного захисту інформації.

В експертному висновку повинен бути зазначений конкретний номер TruCAM, що пройшов цю повірку. Лише тоді TruCAM законно використовувати.  Якщо порушення швидкості зафіксували на TruCAM, вимагайте у поліцейського надати експертний висновок — в ньому має бути зазначений номер даного пристрою. Якщо номера немає, фіксація незаконна, і штраф можна оскаржити.

На пристрої TruCAM повинна бути пломба

Відповідно до п. 16 Наказу Мінекономрозвитку «Про затвердження Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів», пристрій з пошкодженою пломбою вважається неповіреним.

Тобто якщо на засобі вимірювальної техніки пошкоджена чи відсутня пломба, штраф незаконний.

На дорогах з TruCAM мають бути попереджувальні знаки

Поліцейські не можуть фіксувати порушення водіїв, «з-за кущів». У статті 40 Закону України «Про Національну поліцію» зазначено, що інформація про розміщену техніку фіксації правопорушень має бути розміщена на видному місці.

Тобто на дорозі повинен бути відповідний попереджувальний знак «5.70». Дорожній знак 5.70 — Фото-, відеофіксування порушень Правил дорожнього руху Якщо знаку фіксації порушень ПДР не було, водія не можуть оштрафувати за перевищення швидкості.

Джерело: hotline.finance

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!