Який акумулятор для автомобіля вибрати?

0
106

Щоб виправдати всіх неосвічених, треба сказати, що батареї самі винні. Вони працюють правильно досить довго, щоб дозволити забути про себе. Ось, ящик десь під капотом, нічого особливого, здавалося б.

Ну ні, не зовсім. Який акумулятор купити, повинно бути визначено знання вимог автомобіля і параметрів акумуляторів. Також підказкою буде рейтинг акумуляторів.

Технічні параметри батареї:

  • розмір,
  • ампер-години,
  • напруга,
  • пусковий струм,
  • розташування полюсів.

Розміри батареї

Ми не випадково починаємо з цього параметра, тому що навіть відповідає всім вимогам акумулятор нам ні до чого не знадобиться в разі невідповідності. Перед вибором нового обов’язково перевірте розміри старого обладнання або місця для нього. Це настільки легко, що батарея має форму кубіка, і дійсно важко помилитися.

Ампер-години

Або в народі ємність, що позначається символами Ah (ампер-години). Який акумулятор вибрати для автомобіля? Давайте приймемо приклад. Ємність 100 Аг означає, що акумулятор буде видавати струм на один ампер протягом 100 годин, після чого він буде розряджений. На необхідну виробником ємність пристрою чітко вказується специфікація або керівництво по експлуатації автомобіля.

Напруга акумулятора автомобіля

Про те, яка батарея для автомобіля буде підходящої, знову ж вказує специфікація, повідомляючи нам про те, щоб пристосувати електричну систему до певного напруження. У переважній більшості автомобілів це буде 12 В, проте в старовинних транспортних засобах ви все ще можете зустріти установку 6 В, в той час як позашляховики або вантажівки для безперебійної роботи потребують колосальних 24 В.

Пусковий струм

Цей параметр, який визначає, який максимальний струм може генерувати акумулятор під час запуску автомобіля. На даний момент акумулятор є єдиним постачальником електроенергії. Простіше кажучи, чим потужніший двигун, тим вище повинні бути параметри пускового струму.

Розташування полюсів

Це здається незначним питанням, однак, на якій стороні будуть відповідні полюса, має колосальне значення через розміщення проводів з клемами в машині.

Виробники автомобілів з міркувань безпеки обмежують довжину зазначених проводів до необхідного мінімуму. Ідея полягає в тому, щоб кабель не бовтався і не стирчав. Зміна полюсів призведе до неможливості підключити клеми.

Типи батарей

Ми вже знаємо, на що звернути увагу в разі параметрів, давайте розглянемо, яку батарею вибрати, враховуючи типи батарей.

Свинцево – кислотні батареї.

Вони є найбільш поширеним пристроєм, встановленим на механічних транспортних засобах. Вони працюють досить добре, проте заповнення їх водним розчином сірчаної кислоти створює реальну загрозу опіку тіла або отруєння парами.

Сріблясто – кальцієві батареї.

Вони виразно завантажуються швидше. Вони також характеризуються більшою корозійну стійкість і ефективністю при екстремальних температурах. Який акумулятор для автомобіля з більш дорогим обладнанням? Відповідь напрошується сам собою, сріблясто – кальцієвий.

Акумуляторна батарея EFB (Enhanced Flooded Battery).

Ідеально підходить для невеликих автомобілів, оснащених системами start-stop. Позитивні пластини батареї покриваються додатковим поліефірним покриттям, підвищуючи стабільність активної маси пластини і стійкість до циклічної роботи.
Акумулятор AGM.

Він має скловолокно, що поглинає електроліт між пластинами. Небезпечні гази, що утворюються під час зарядки пристрою, нейтралізуються на негативному електроді, де відбувається явище рекомбінації (перетворення в воду).
Який акумулятор для підійде для даної машини?

Як вибрати акумулятор для автомобіля?

Це парадоксально визначається самим транспортним засобом, а саме його технічними вимогами, викладеними в документації. На щастя, в разі втрати специфікацій автомобіля, ви можете отримати його на сайті виробника у вигляді PDF-файлів.

Досить поширена помилка, що здійснюються особливо початківцями водіями, полягає в придбанні акумулятора з набагато більшими ємнісними параметрами, ніж потрібно. Яка батарея підходить, вирішує виробник!

Нагадаємо, накопичена в батареї енергія не береться нізвідки. Він подається від генератора, який також працює з певною потужністю. Генератор не зможе забезпечити достатню кількість енергії. Іншими словами, не дивлячись на всі наші бажання, ми приведемо до швидкого знищення батареї.

Заміна правильно експлуатується акумулятора – явище вкрай рідкісне при поводженні з транспортним засобом. Як правило, рекомендується робити її кожні 5-6 років, незалежно від пробігу автомобіля. З цієї причини краще звернутися за допомогою до досвідченого сервісу, тим більше що послуга обміну не входить в число найдорожчих. Крім того, обслуговуючий персонал обов’язково порадить, який акумулятор для автомобіля підійде.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!