Статті

Чи варто мити шини перед сезонним зберіганням

Share

При сезонній зміні покришок не всі водії встигають помити їх перед тим, як складати на зберігання. Тому шини складаються на кілька місяців як є: з грудками налиплого бруду. Автомобільні експерти розповіли, чим це загрожує. Про це повідомляє  видання «Аргументи і факти».

По-перше, дорожній пил містить в собі масу хімічних елементів, небезпечних для здоров’я. Це продукти зносу мільйонів гумових покришок, які відносяться до канцерогенів. Не дарма з відпрацьованої гуми заборонили робити декоративні елементи в палісадниках і утилізувати на полігонах для побутових відходів.

Придорожній бруд містить в собі і залишки масел, антифризу, що омиває рідини, сажі від згорілого палива та іншу гидоту. Якщо провести по покришці рукою, на ній залишиться чорний липкий наліт, який не так-то просто відмити.

Нести всю цю таблицю хімічних елементів на балкон або в комору – а саме сюди багато власників відправляють на зберігання сезонну гуму – просто небезпечно. Тому шини потрібно добре відмити. Найпростіше це зробити на мийці самообслуговування: достатньо кількох хвилин роботи апаратом високого тиску.

Добре буде також скористатися автомобільним шампунем і щіткою з довгим ворсом. Помити слід не тільки гуму, але і диски, в тому випадку, якщо на зберігання відправляються і вони. Чисту гуму потрібно насухо витерти ганчіркою з мікрофібри. А литий диск – іншою ганчіркою, тому що перша встигла увібрати в себе мелкозернистую пил, яка подряпає метал.

Захисне покриття після миття покришок не потрібно. Не варто практикувати перед зберіганням і хімічне чорніння, оскільки верхній шар гуми під час тривалого зберігання буде псуватися від нього.

Оптимально буде перед зберіганням упакувати кожну шину в окремий пластиковий мішок. А перед цим – переконатися, що гума повністю висохла. У вологому середовищі можуть швидко зібратися мікроорганізми. У продажу є герметичні мішки, які можна запечатати застібкою, видаливши з них повітря за допомогою пилососа. У таких пакетах масла з гумової суміші будуть випаровуватися повільніше.

Важливо пам’ятати, що зберігати шини потрібно подалі від джерел тепла. Якщо покришки зберігаються в гаражі, слід переконатися, що на них не потраплять розчинники, змащувальні рідини або хімічні пари. Це продовжить термін служби гуми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024

Засекречений кросовер Dacia Stepway 2.0: як він може виглядати

Сьогодні хетчбек Dacia Sandero Stepway більше схожий на піднятий хетчбек, ніж на повноцінний кросовер. Так…

04.05.2024

Kia показала перші тизери оновленого кросовера EV6

Kia показала перші фотографії оновленого електрокросовера EV6. Представлений у 2021 році електромобіль Kia EV6 дуже…

04.05.2024

Xiaomi хоче випустити дводверний суперкар, який кине виклик Porsche

Китайська корпорація Xiaomi, яка нещодавно почала продавати свій перший в історії автомобіль (SU7), вже плекає…

04.05.2024

В Україні впали ціни на пальне після рекордного підвищення

Ціни на бензин, дизпаливо та автогаз знизилися станом на початок травня. Про це пише "Хвиля"…

04.05.2024