Чи варто мити шини перед сезонним зберіганням

Автомобільні експерти розповіли, чим загрожує зберігати шини брудними.

0
68

При сезонній зміні покришок не всі водії встигають помити їх перед тим, як складати на зберігання. Тому шини складаються на кілька місяців як є: з грудками налиплого бруду. Автомобільні експерти розповіли, чим це загрожує. Про це повідомляє  видання «Аргументи і факти».

По-перше, дорожній пил містить в собі масу хімічних елементів, небезпечних для здоров’я. Це продукти зносу мільйонів гумових покришок, які відносяться до канцерогенів. Не дарма з відпрацьованої гуми заборонили робити декоративні елементи в палісадниках і утилізувати на полігонах для побутових відходів.

Придорожній бруд містить в собі і залишки масел, антифризу, що омиває рідини, сажі від згорілого палива та іншу гидоту. Якщо провести по покришці рукою, на ній залишиться чорний липкий наліт, який не так-то просто відмити.

Нести всю цю таблицю хімічних елементів на балкон або в комору – а саме сюди багато власників відправляють на зберігання сезонну гуму – просто небезпечно. Тому шини потрібно добре відмити. Найпростіше це зробити на мийці самообслуговування: достатньо кількох хвилин роботи апаратом високого тиску.

Добре буде також скористатися автомобільним шампунем і щіткою з довгим ворсом. Помити слід не тільки гуму, але і диски, в тому випадку, якщо на зберігання відправляються і вони. Чисту гуму потрібно насухо витерти ганчіркою з мікрофібри. А литий диск – іншою ганчіркою, тому що перша встигла увібрати в себе мелкозернистую пил, яка подряпає метал.

Захисне покриття після миття покришок не потрібно. Не варто практикувати перед зберіганням і хімічне чорніння, оскільки верхній шар гуми під час тривалого зберігання буде псуватися від нього.

Оптимально буде перед зберіганням упакувати кожну шину в окремий пластиковий мішок. А перед цим – переконатися, що гума повністю висохла. У вологому середовищі можуть швидко зібратися мікроорганізми. У продажу є герметичні мішки, які можна запечатати застібкою, видаливши з них повітря за допомогою пилососа. У таких пакетах масла з гумової суміші будуть випаровуватися повільніше.

Важливо пам’ятати, що зберігати шини потрібно подалі від джерел тепла. Якщо покришки зберігаються в гаражі, слід переконатися, що на них не потраплять розчинники, змащувальні рідини або хімічні пари. Це продовжить термін служби гуми.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!