Коли дозволено покинути місце ДТП

0
72

В аварії побував майже кожен автолюбитель. Щоб не було проблем з поліцією і страхової службою, необхідно знати, коли можна поїхати а коли ні.

Як діяти?

Учасникам конфлікту на дорозі необхідно загальмувати, витягнути аварійний знак і не торкатися до пошкоджень на авто. В іншому випадку слідує арешт на 15 діб або вилучення прав. Тяжкість покарання залежить від складності.

Буває так, що винуватець аварії лише спровокував конфлікт і спокійно поїхав далі. Також бувають випадки з мінімальним дотиком, коли ДТП не було помічено, а зупинитися було необхідно.

Раніше спроба виїхати означала позбавлення прав, а страхові компанії могли пред’явити йому вимоги, матеріального характеру. Водій який поїхав визнавали винуватцем аварії.

Оформлення документів.

Раніше оформляти страховку можна було лише з протоколом від інспектора ДПС. Учасникам навіть незначних ДТП доводилося залишатися на місці і чекати інспектора. Тепер дозволено виїхати з місця і самостійно підписати всі необхідні папери. І вже з ними звернутися в страхову. Тим, у кого є КАСКО, краще залишатися на місці ДТП.

Буває так, що водії невірно оцінюють завдані збитки, думаючи, що він укладається в мінімум європротоколу. На ділі може виявитися, що збиток був серйознішим і без документів від поліції відшкодувати таку суму буде неможливо.

Винятки.

До них відносяться варіант, коли є поранений, якому потрібна допомога медиків. Тоді дозволяється виїхати, щоб доставити потерпілого до лікарні. Тоді необхідно залишити іншим учасникам аварійного випадку особисті дані.

Дозволено виїхати, якщо постраждала одна машина (з’їзд в кювет і т.і.). Повернення на місце аварійного випадку.

Буває так, що в стані афекту автомобілісти залишають місце аварійного конфлікту, але якщо вони встигли приїхати до приїзду даішників, то покарання може не бути.
Аналогічно виглядає ситуація, якщо була подряпина авто на парковці, але водій не помітив і поїхав. Коли сліди події будуть помічені, необхідно відразу звернутися в поліцію.

Якщо водій покинув аварійне місце, а у потерпілого знайшлися свідки або запис з камери, то першому загрожуватиме каральний захід.

Висновки.

У яких все-таки випадках можна виїхати:
– В аварії ніхто не постраждав, а обидва водії на словах домовилися;
– Сформовано протокол;
– Брала участь одна машина;
– Необхідна термінова госпіталізація.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!