Водіям на замітку: алгоритм дій при ДТП

0
759
Перші ваші дії на місці ДТП мають дуже важливе значення. Тому не панікуйте, а дійте у відповідності з цим алгоритмом.
ПОВНА ЗУПИНКА. Зупиніть транспортний засіб та залишайтеся на місці події. Увімкніть аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки. Не намагайтеся залишити місце ДТП, оскільки за це передбачений штраф, а якщо є постраждалі – кримінальна відповідальність в залежності від наслідків.
СПЕЦІАЛЬНІ СЛУЖБИ. Невідкладно викличте швидку допомогу (при необхідності), співробітників поліції і повідомте страхову компанію про ДТП.
ПЕРЕМІЩЕННЯ АВТО. Не рухайте транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди. Ваш автомобіль, як і автомобілі інших учасників ДТП, повинен знаходитися на тому ж місці, де був відразу після аварії. Якщо хтось до прибуття поліції намагається змінити місце розташування предметів на місці події, постарайтеся перешкодити цьому і зафіксувати на відеокамеру телефону.
Свідки. Спробуйте знайти людей, які були свідками події. Домовтеся з цими людьми про завірення в разі необхідності обставин події. Обов’язково запишіть їх контактні дані, зокрема ПІБ, номера телефонів, адреса, номерні знаки автомобілів.
Фотофіксації. Обов’язково зафіксуйте на камеру телефону все, що сталося після події. Зробіть фото місця ДТП з усіх можливих ракурсів і на різних відстанях. Обов’язково сфотографуйте ушкодження всіх автомобілів, які зіткнулися. Ці фото будуть в майбутньому одними з основних доказів у справі.
Європротокол. Якщо в ДТП нікому не буде завдано шкоди здоров’ю, життю, всі учасники аварії не перебувають в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, у всіх учасників є страхові поліси, а один з учасників визнає себе винним і шкоду, заподіяну транспортному засобу не перевищує 50 000 гривень, водії мають право самостійно скласти «європротокол» (бланк видається разом з полісом або заповнюється в електронному вигляді). В такому випадку викликати поліцію для оформлення ДТП не потрібно, і ніхто з водіїв не залучається до адміністративної відповідальності.
ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ПОЛІЦІЇ. Якщо європротокол не складався, потрібна фіксація ДТП працівниками поліції. Співробітники поліції повинні підготувати ряд документів, які будуть використовуватися для відтворення картини ДТП, зокрема: протокол про адміністративне правопорушення та схему ДТП. Простежте, щоб співробітники поліції зафіксували все, що стосується ДТП. Максимальна кількість інформації допоможе з’ясувати реальні причини ДТП.
ТЕСТ НА АЛКОГОЛЬ. Якщо співробітники поліції запропонують вам пройти тест на наявність алкоголю, пройдіть його. За відмову передбачена відповідальність. Вимагайте копію тесту про відсутність алкоголю. У разі якщо у кого з учасників ДТП є явні ознаки сп’яніння, вимагайте проходження огляду на стан сп’яніння. Якщо хтось із учасників аварії відмовляється проходити перевірку на наявність алкоголю, прослідкуйте, щоб відмова була оформлена документально.
СХЕМА ДТП. Схема ДТП – це основний документ, яким документально фіксуються всі обставини події. Тому цю схему слід переглянути дуже уважно. Дивіться, чи правильно відображено на схемі місцезнаходження автомобілів та інших предметів навколо, наявність дорожніх знаків і розміток. Зверніть увагу на точність вимірювання відстані між автомобілями та іншими предметами. Важливим моментом є відображення на схемі гальмівного шляху автомобілів. Детально проаналізуйте опис пошкоджень і повноту їх відображення в схемі.
ПРОТОКОЛ ПРО АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ. На винуватця ДТП інспектор складає протокол. Іноді інспектор може скласти протокол на обох учасників ДТП. Під час складання протоколу інспектор вилучає посвідчення водія і видає тимчасовий талон на право керування. Якщо ви вважаєте, що не винні, проте протокол про адміністративне правопорушення складено відносно вас, вимагайте складання протоколу на винуватця.
ПИСЬМОВЕ ПОЯСНЕННЯ. Не лінуйтеся написати письмове пояснення. Все, що ви напишете в своєму поясненні, стане основою для відтворення реальних обставин ДТП. Постарайтеся докладно описати все, що сталося, обміркуйте все фрази, які будете писати. Пишіть лаконічно і зрозуміло.
Незгоду з діями ІНСПЕКТОРА. Перечитайте все складені співробітниками поліції документи. Якщо вас щось не влаштовує, напишіть свої зауваження. Вкажіть свою незгоду в своєму письмовому поясненні, а також у відповідній графі протоколу. Сфотографуйте всі документи, складені на місці ДТП.
СТРАХОВЕ ВІДШКОДУВАННЯ. Для отримання відшкодування за полісом необхідно разом з іншими учасниками ДТП заповнити бланк повідомлення про ДТП встановленого зразка. Це повідомлення необхідно надати страховій компанії для проведення страхових відшкодувань.
СУД. Інспектор складає протокол на того водія, який, на його думку, порушив правила. Однак хто винен в аварії вирішує тільки суд. Всі оформлені при ДТП документи розглядатимуть суд. До суду Ви можете надати свої пояснення з обставин ДТП, а також фото або відео докази. Оцінивши всі зазначені матеріали суд повинен винести рішення щодо винних осіб та притягнути їх до відповідальності.
Пам’ятайте, перші грамотні дії на місці ДТП мають найважливіше значення при розгляді справи в суді.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!