Водіям нагадали, коли потрібно включати «аварійку» за правилами дорожнього руху

0
2537

На практиці «аварійку» часто використовують для вираження подяки іншим учасникам дорожнього руху або для зупинки в місцях, де це заборонено.

Більшість сучасних автомобілів автоматично включає аварійку в разі екстреного гальмування на високій швидкості. Але українські Правила дорожнього руху регламентують її використання іншим чином.

Аварійна світлова сигналізація є попереджувальним сигналом. Головне її завдання – попередити або привернути увагу інших учасників дорожнього руху. Вона грає важливу роль в забезпеченні безпеки руху.

При цьому водії часто використовують аварійну світлову сигналізацію при парковці в заборонених місцях. Це робиться з метою надання цій зупинці виду вимушеної зупинки і запобігання отримання штрафу. Слід пам’ятати, вимушена зупинка це припинення руху через технічну несправність автомобіля або небезпеки, а не зупинка з особистих потреб водія.

Досить часто водії використовують « аварійку » як сигнал «подяки» іншим учасникам дорожнього руху.

Однак законодавство дозволяє використовувати аварійну світлову сигналізацію тільки в конкретних випадках.

 Згідно п 9.9 ПДР аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена:
  • в разі вимушеної зупинки на дорозі;
  • в разі зупинки на вимогу поліцейського;
  • в результаті засліплення водія світлом фар;
  • під час руху транспортного засобу з технічними несправностями;
  • на транспортному засобі, що буксирується;
  • на транспортному засобі, що перевозить організовану групу дітей з розпізнавальним знаком «Діти»;
  • на всіх механічних транспортних засобах колони під час їх зупинки на дорозі;
  • у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Що стосується скоєння ДТП, то разом з увімкненням аварійної світлової сигналізації передбачено також розміщення знака аварійної зупинки (п.п. 9.10).

Якщо ж транспортний засіб не обладнано аварійною світловою сигналізацією або вона несправна (в разі руху автомобіля з технічними несправностями, автомобіля на буксирі або перевозить дітей з розпізнавальним знаком «Діти»), водій повинен встановити знак аварійної зупинки ззаду на транспортному засобі (9.11.а).

Також в разі відсутності в автомобілі «аварійки» знак аварійної зупинки встановлюється в разі вимушеної зупинки в місцях з обмеженою оглядовістю дороги (9.11.б).

Порушення правил користування аварійною світловою сигналізацією передбачає адміністративну відповідальність у вигляді попередження або штрафу 425 грн (ч. 2 ст. 122, ст. 125 КпАП). Це при звичайних обставинах. Якщо ж ці порушення спричинили створення аварійної обстановки, то водій може отримати або 680 грн штрафу, або позбутися водійського посвідчення на термін від шести місяців до одного року.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!