Як правильно керувати авто в ожеледь

0
181

Фантастичні романи, фільми і навіть комп’ютерні ігри називаються «Чорний лід». У цій фразі є щось надприродне, а той факт, що це реальне природне явище і одне з найнебезпечніших на дорозі, надає їй ще більше містики.

Зимові холоди і вологість на вулиці створюють ідеальні умови, в яких дорожні примари і раніше будуть бродити по дорогах. Отже буде принаймі, до березня.

Однак до тих пір у вас буде достатньо часу, щоб дуже обережно водити машину, особливо при проїзді біля річок, мостів, віадуків, тунелів і шляхопроводів.
Ці ділянки збігаються з місцями, де водії в принципі повинні враховувати свою дистанцію і швидкість, і це не випадково. Циркуляція холодного повітря навколо шляхопроводів дуже швидко охолоджує дорогу, так що тут же можна очікувати ожеледиці. Ще один сигнал про це – наявність туману при мінусових температурах.

Як утворюється чорний лід?

Явище утворюється в результаті різниці температур повітря і асфальту. Таким чином, дрібні холодні краплі осідають на поверхні, зливаються і замерзають, утворюючи невидимий шар льоду. Він настільки тонкий, що набуває кольору поверхні під ним, а відсутність бульбашок або характерний блискучий ефект звичайного льоду робить дорогу мокрою, але не слизькою.

У містах чорний лід може утворюватися взимку під час інтенсивного руху, особливо під час пробок, коли конденсат з глушників падає на асфальт і може замерзнути.

Як перетнути розріз з ожеледицею?

Якщо обороти двигуна ростуть без видимої причини, ви, ймовірно, їдете по голому льоду. Перш за все, не панікуйте. Зазвичай страшна ділянка триває близько 10 метрів і її можна успішно подолати. Ось як:

Не піддавайтеся інстинкту задіяти гальма.

  • Дозвольте автомобілю рухатися плавно, обережно направляючи його рульовим колесом вперед і роблячи якомога менше рухів з командами.
  • Якщо ви відчуваєте, що ковзання збиває вас з дороги, постарайтеся зосередитися на найменш небезпечному місці, наприклад, на придорожній канаві.
  • Якщо автомобіль веде себе нестабільно, але ви збираєтеся продовжити рух, зробіть це обережно, повідомивши інших водіїв за допомогою відповідних вогнів.

Грудень і Січень – це екстремальні умови, що вимагають хороших навичок водіння і грунтовної підготовки автомобіля.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!