8 ситуацій, при яких водій повинен включити «аварійку»

0
263

Переважна більшість українських водіїв звикли користуватися «аварійкою» тільки для «подяки» відступив дорогу і при зупинці в недозволеному місці. Хоча Правила дорожнього руху чітко визначають ситуації, коли потрібно і можна включати аварійну сигналізацію. Коли саме, нагадує Дорожній адвокат .

Відповідно до п.п. 9.9 ПДР аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена:

  1. в разі вимушеної зупинки на дорозі;
  2. в разі зупинки на вимогу поліцейського;
  3. внаслідок засліплення водія світлом фар;
  4. під час руху транспортного засобу з технічними несправностями;
  5. на транспортному засобі, що буксирується;
  6. на транспортному засобі, що перевозить організовану групу дітей з розпізнавальним знаком “Діти”;
  7. на всіх механічних транспортних засобах колони під час їх зупинки на дорозі;
  8. у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Щодо вчинення ДТП, то разом з увімкненням аварійної світлової сигналізації передбачено також встановлення знака аварійної зупинки (п.п.9.10).

Якщо ж транспортний засіб не обладнано аварійною світловою сигналізацією або вона несправна (в разі руху автомобіля з технічними несправностями, автомобіля на буксирі або перевезення дітей з розпізнавальним знаком “Діти”) водій повинен встановити знак аварійної зупинки ззаду на транспортному засобі (9.11.а).

Також в разі відсутності в автомобілі «аварійки» знак аварійної зупинки встановлюється в разі вимушеної зупинки в місцях з обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку менше 100 м (9.11.б).

Порушення правил користування аварійною світловою сигналізацією передбачає адміністративну відповідальність у вигляді попередження або штрафу 425 грн. (Ч.2 ст.122, ст.125 КУпАП). Якщо ж порушення спричинило створення аварійної обстановки, то водій може отримати або 680 грн. штрафу або позбутися водійського посвідчення на термін від шести місяців до одного року.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!