Фахівці розповіли, скільки часу можна зберігати бензин в баку і каністрі

0
7670

Перш за все експерти порадили зберігати бензин в алюмінієвих або пластикових каністрах, а краще використовувати заглиблені або напівзаглиблені цистерни. Пластикові ємності краще не використовувати, адже вони провокують хімічну взаємодію палива з пластиком і, що найнебезпечніше, – накопичення статичного заряду. Ефективність палива може поступово знижуватися від перепадів температури і вологості. Крім того, фахівці відзначили, що пальне деградує через чотири ключові фактори: випаровування, окислення, розпад присадок і виникнення осаду.

Не можна забувати, що термін зберігання бензину регламентований. До 1977 року бензин будь-якого сорту можна було зберігати в герметичній ємності п’ять років. Відповідно до сучасного ГОСТу, гарантійний термін зберігання бензину всіх марок становить один рік з дня виготовлення. Дана зміна обумовлено тим, що в останні роки в бензин додають все більше присадок. Чим вище октанове число, тим менше термін придатності палива. Також автоексперти загострили увагу на тому, що паливо для спецпотреб, зокрема для армії, позбавлене спиртів і миючих присадок, а тому може зберігатися набагато довше регламентованих ГОСТом термінів.

Швидше за все паливо втрачає свої властивості в паливному баку автомобіля. Термін придатності при такому зберіганні складає максимум шість місяців. На його стан впливає температурний режим. Паливо в каністрах необхідно зберігати згідно з вимогами ГОСТ.

Окремо варто зупинитися на специфіці продовження терміну зберігання бензину за допомогою присадок. Якщо ви ставите машину на стоянку (довгий час), має сенс додати в бак спеціальний стабілізатор – хімічну добавку, що запобігає окисленню. Це засіб дозволить запобігти утворенню шкідливих речовин, які можуть пошкодити паливну систему. Згідно з даними РГ, таку присадку продають в ємностях близько 250 мл і коштують в середньому не більше 300-400 грн. Виробники стабілізаторів обіцяють збереження робочих властивостей бензину до двох-трьох років.

Прострочений бензин темніє або замість блідо-жовтого кольору стає коричневим. Використовувати таке пальне неможна, адже можна зіткнутися з підвищеною детонацією, що стане причиною пошкодження силової установки автомобіля. Прострочене паливо необхідно здати в центр по утилізації небезпечних відходів або просто використовувати для технічних цілей.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!