Особливості експлуатації електрокарів

0
81

Електромобіль працює на електричному двигуні, який періодично потребує підзарядки. Окрім збереження довкілля, він дозволяє власнику економити на придбанні палива. В Україні “зелені” авто досі залишаються екзотикою. Справа не лише в малій кількості доступних зарядних станцій, а й в особливостях експлуатації цього транспорту.

Проблеми часто виникають у холодну пору року, оскільки за мінусової температури акумулятори втрачають до 40% заряду. Щоб постійно залишатися на ходу, варто дотримуватися таких правил:

  • раціонально використовувати клімат-контроль, оскільки він забирає половину заряду;
  • залишати машину на ніч у закритому приміщенні, а вдень ставити там, де яскраво світить сонце;
  • перейти на екорежим управління (швидкість авто знизиться, але енергоефективність зросте);
  • не забувати про рекуперацію енергії, особливо на довгих спусках;
  • підтримувати тепло в салоні під час заряджання батареї (деяким моделям потрібно до 15 годин).

Для збільшення запасу ходу рекомендується змінювати стиль водіння. Краще рухатися в одному швидкісному режимі, плавно розганятися і не затискати повністю педаль газу.

Різноманітність електромобілів

Близько 60% усіх продажів електрокарів у 2022 році становила продукція китайських брендів. Також активно імпортують авто з Кореї та Японії, оскільки їх вигідно купувати завдяки оптимальному співвідношенню якості та ціни. Доповнюють список надійних екологічних моделей американських та європейських автовиробників.

XPeng G3

Передньопривідний седан відрізняється футуристичним дизайном. Завдяки конструкції сталевого кузова коефіцієнт аеродинамічного опору (Cx) становить 0,29. Різні комплектації обладнані батареями ємністю 66,7 чи 56 кВт⋅год. На повну зарядку потрібно 5 годин. При потужності електродвигуна 197 л. с. машина розвиває швидкість максимум до 170 км/год. Китайський аналог Tesla розганяється до 100 км/год за 8,6 с. Запас ходу (залежно від конфігурації) становить від 460 до 520 км.

Давайте EV6

Невеликий кросовер представлений у 4 комплектаціях із заднім та переднім приводом. Завдяки низькому центру важкості автомобіль динамічний, маневрений на дорозі, легко здійснює повороти. Підвіска добре справляється зі складними ділянками траси. Основні технічні параметри:

  • ємність батареї – 58 або 77,4 кВт·год;
  • потужність електродвигуна – 170-585 л. с;
  • максимальна швидкість – від 185 до 286 км/год;
  • запас хода — 400-528 км.

Повна зарядка триває 7 годин. При використанні звичайної розетки потрібно 21 год. У режимі швидкого заряджання батарея зарядиться на 80% за 18 хв. Її можна використовувати як генератор.

Tesla Model 3

5-дверний електромобіль із США випускають із заднім або повним приводом. Існують версії з одним та двома електромоторами. Вони оснащені стандартними батареями чи збільшеною ємністю. Заряджання триває 8-10 годин. На розгін до 100 км/год потрібно 3,1-5,6 секунди, а максимальна швидкість становить 225 км/год. Запас ходу становить від 350 до 568 км. залежно від модифікації. Машина витримує агресивне водіння завдяки якісній підвісці, датчикам руху, оновленому автопілоту.

BMW iX3

Німецький задньопривідний кросовер із запасом ходу понад 450 км. має спортивний екстер’єр. Хорошу прохідність забезпечує адаптивна підвіска, встановлений акумулятор ємністю 74 кВт·год. При максимальній потужності електродвигуна 286 л. с. і крутному моменті 400 Нм авто розганяється до 100 км/год за 6,8 с. Швидкість складає максимум 180 км/год. Купити таку модель чи інше авто з Америки, Європи, Китаю «під ключ» допоможе компанія Bex Auto.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!