Власник АЗС все розповів: як зміняться ціни на паливо в Україні найближчими днями

Час читання: 2 хв.
0

В найближчі 20 днів вартість дизелю збільшиться на 3 гривні, бензин — на 4 гривні. Це пов’язано з цінами на світову нафту та тим, що заправки вичерпують «доподаткові» запаси палива.

Зростання цін на світову нафту додасть до ціни українського пального 1-2 гривні. Ще 1 гривню до вартості літра пального «докине» акциз.

Про це розповів засновник групи АЗС «Прайм» Дмитро Льоушкін, пише «Інформатор».

Реклама

За словами експерта, на збільшення цін на пальне в Україні впливають збільшення ПДВ з 7% до 20% та акциз.

«Це податковий чинник, він складається з двох етапів. Перша — це ПДВ. На початку місяця ми бачили стрибок цін. А друге — це акциз. Акциз сплачується при перетині кордону. На початку липня ми споживали паливний ресурс, який завезли у червні, а він вже вичерпується. Мережі АЕС переходять на ресурс, який завезений у липні. І це вже збільшений податок враховується на стелах АЗС», — вважає Дмитро Льоушкін.

Крім того, український ринок палива реагує збільшенням ціни на зростання вартості світової нафти.

«Це чинник, який впливає на весь світ. Не тільки на український паливний ринок. Тому він також додає тенденцію до збільшення (вартості пального – ред.) на 1-2 гривні тільки за рахунок світових цін на нафту. Десь гривню ще додасть акциз», — заявив експерт.

Через це вартість дизелю збільшиться на 3 гривні, а по бензину зростання буде на 4 гривні впродовж 20 днів. Це залежить від обсягів залишків «доподаткового» пального у мереж заправних станцій.

«Наступного тижня цілком імовірний «Бабах». Червневе паливо, «доподаткове» вже закінчується, а ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище, лежить. Там і податки, і дике зростання нафтових котирувань. Зелені маркетмейкери тримають ринок, але вони не гумові… на жаль. Скоро все станеться…», — пише Льоушкін.

На вартість пального також можуть вплинути обстріли росією Одещини. Проте це не буде мати суттєвого значення щодо наявності та вартості палива на заправках.

«У нас багато каналів постачання, багато засобів, багато паливовозів. Криза на кшталт тогорічної — не має повторюватися. Місцями, можливо, десь буде дефіцит, тому що зараз тривають жнива, це великий сезон попиту», — заявив Дмитро Льоушкін.

У дописі в соцмережі засновник групи АЗС «Прайм» написав, що «60 гривень поки не станеться, але 55 цілком відчувається».

Аудитор Михайло Крапивко вважає, що зростання вартості літра потягне вгору ціни на харчі та інші товари. За його прогнозами, вартість палива стабілізується на рівні 55-60 грн за літр 95 бензину.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!