Штраф за відсутність страховки на авто в Україні

0
214

ОСЦПВ – це обов’язкове страхування соціальної відповідальності, яке мають отримати водії до реєстрації автомобіля.

Кому можна не оформляти поліс, а також яка сума штрафу за відсутність страхування у 2021 році, розбиралися Фактах ICTV.

Що таке ОСЦПВ і хто від нього звільнений
Автовласники в Україні мають щорічно оформляти обов’язкове автострахування ОСЦПВ. Автоцивілка покриває збитки, що завдані потерпілій стороні, у розмірі:

до 50 тис. грн – якщо ДТП оформлена за європротоколом;
до 130 тис. грн – якщо пошкоджений транспортний засіб;
до 260 тис. грн – у разі нанесення шкоди здоров’ю людей.
ОСЦПВ потрібно оформляти всім водіям. Від обов’язкового автострахування звільнені лише деякі пільгові категорії громадян: учасники бойових дій, зокрема, АТО/ООС, учасники Революції Гідності, інваліди війни, інваліди I групи, а також водії, які керують транспортним засобом, що належить інваліду I групи.

Страхові компанії надають знижку на ОСЦПВ у розмірі 50% пенсіонерам, ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідам II групи.

Штраф за відсутність ОСЦПВ
Відсутність обов’язкової автостраховки відповідно до закону України тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу (ст. 126 КУ про адміністративні правопорушення). Зазначимо, що штраф нараховується й коли страховка відсутня або прострочена, і якщо автомобілем керує людина, яка не вписана в поліс.

Сума штрафу становить від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тож, у 2020 році водіям, які не оформили автоцивілку, доведеться сплатити:

425 грн – якщо ОСЦПВ оформлене, але не може бути пред’явлене працівнику поліції. Щоб уникнути такої ситуації, рекомендуємо оформляти електронний варіант або робити копію полісу;
850 грн – поліс прострочений понад п’ять днів або зовсім не оформлений.
Якщо ви вважаєте, що поліція виписала штраф незаконно, можна оскаржити справу в суді. Часто такі слухання вирішуються на користь водія, який зміг довести, що дії патрульних були неправомірними й порушили процесуальні норми.

Як оформити ОСЦПВ
Поліс можна оформити в офісі страхової компанії або онлайн. Перейдіть на сайт обраного страховика у відповідний розділ, відкрийте онлайн-форму й заповніть усі дані для оформлення страховки. Необхідно вказати:

тип транспортного засобу (легкове авто, мотоцикл, вантажівка, причіп, автобус тощо);
об’єм двигуна;
вантажопідйомність (для вантажного транспорту);
місто або населений пункт реєстрації власника автомобіля;
водійський стаж;
сфера використання автомобіля (для особистих цілей або як таксі);
ПІБ власника авто й особові дані (адреса прописки, мобільний телефон);
марку й модель авто;
державний номер авто;
рік випуску транспортного засобу.
ОСЦПВ можна оформити як у паперовому, так і в електронному вигляді й надавати на вимогу працівника патрульної поліції будь-який із них. Електронний документ зручно зберігати в смартфоні або додати до Apple Wallet.

Як перевірити дію ОСЦПВ
Перевірити дію автоцивілки можна на сайті Моторного транспортного страхового бюро України. Достатньо вказати номер поліса з дев’яти символів або державний номерний знак транспортного засобу.

Щоб уникнути проблем, зокрема, штрафу за їзду без страховки, рекомендуємо під час придбання поліса користуватися послугами тільки перевірених страхових компаній і завжди перевіряти інформацію в базі Моторного транспортного страхового бюро.

Коли поліція має право перевірити поліс ОСЦПВ
Працівники патрульної поліції мають право перевірити у водія автоцивілку:

якщо були порушені правила дорожнього руху зі складанням протоколу про правопорушення;
якщо скоєна ДТП;
під час перетину кордону.
Після впровадження системи відеофіксації порушень ПДР, номери автомобілів можуть скануватися автоматично. Якщо поліс ОСЦПВ буде відсутній, є ризик отримати лист щастя зі штрафом за відсутність автоцивілки.

Як правильно оформити ОСЦПВ – інструкція
Оформити страховий поліс можна в режимі онлайн. Для цього необхідно обрати страхову компанію, розрахувати вартість послуги та вказати свої особові дані (електронна пошта, телефон, ПІБ та ідентифікаційний номер).

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!