В Україні не очікується різкого підвищення цін на бензин

Час читання: 2 хв.
0
В Україні не очікується різкого підвищення цін на бензин

З 1 вересня 2024 року в Україні запровадять нові акцизи на пальне, але різкого підвищення цін на бензин і дизель очікувати не слід, згідно з прогнозом експерта паливного ринку Дмитра Льоушкина.

За його словами, через зниження світових цін на нафту, підвищення акцизів пройде “м’яко та непомітно” для споживачів.

Реклама

На цьому тижні, 19-25 серпня 2024 року, ціни на нафту досягли найнижчих рівнів із січня цього року. Нафта марки Brent на лондонській біржі ICE Futures опустилася до $76,01 за барель, а на Нью-Йоркській товарній біржі нафта марки WTI знизилася до $71,79 за барель.

Причини падіння цін на нафту глобального рівня включають ослаблення напруженості на Близькому Сході після того, як Ізраїль погодився на пропозицію США щодо угоди про припинення вогню у секторі Газа, а також зменшення попиту на нафту з боку Китаю.

Хоча Дмитро Льоушкін не конкретизував, на скільки саме піднімуться ціни на пальне в Україні після введення нових акцизів, зазначено, що ціни все ж зростуть. Законопроєкт №11256-2, який передбачає підвищення акцизів, вже прийнято Верховною Радою у другому читанні і має бути підписаний президентом Володимиром Зеленським.

Згідно з новими ставками, акциз на бензин зросте до 242,60 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо до 177,60 євро за 1000 літрів, а на скраплений газ до 148 євро за 1000 літрів.

Очікується, що у вересні 2024 року ціни на паливо на АЗС в Україні зростуть на 1,5 грн за літр для бензину, на 2 грн за літр для дизельного пального, і на 5-7 грн за літр для автогазу. Є ймовірність, що підвищення цін відбудеться у два етапи – на початку та в середині місяця, коли закінчаться запаси пального, ввезеного за старими ставками акцизів.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!