Україна запровадила нові водійські посвідчення: основні відмінності від попередніх

Час читання: 2 хв.
0
Україна запровадила нові водійські посвідчення: основні відмінності від попередніх

В Україні з 1 вересня 2024 року сервісні центри МВС почали видавати нові посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. Про це повідомив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

За його словами, на захисному покритті бланків додали голографічне зображення емблеми МВС та спеціальне маркування, яке складається з трьох літер та шести цифр.

Свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів тепер мають два захисні елементи. Перший – це спеціальне маркування, яке також присутнє на нових посвідченнях водія. Другий – QR-код, розміщений у правому нижньому кутку свідоцтва, який дозволяє онлайн перевірити легітимність інформації про транспортний засіб (серія, номер, дані про ТЗ).

У Головному сервісному центрі МВС впевнені, що такі заходи значно знизять ризик підробки посвідчень водія та свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Появу нових документів з додатковим захистом було анонсовано ще в грудні 2023 року. У грудні минулого року Кабінет Міністрів України ухвалив відповідну постанову у відповідь на збільшення випадків підробки документів для водіїв.

Українським водіям не потрібно негайно міняти старі посвідчення на нові. Старі документи залишаються дійсними до закінчення терміну їх дії. Проте, за бажанням, можна обміняти старе посвідчення водія на новий документ.

Проблема підроблених водійських посвідчень в Україні стала серйозною. Зловмисники масово виготовляють фальшиві документи, які часто продаються через Інтернет. Деякі українці, купуючи такі посвідчення, вважають їх справжніми, оскільки зловмисники можуть надати фальшиві довідки, нібито видані сервісним центром МВС.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!