Новий військовий збір 15% на купівлю авто вступає в силу з 1 вересня

Час читання: < 1 хв.
0
Новий військовий збір 15% на купівлю авто вступає в силу з 1 вересня

В Україні планується підвищення податків і зборів, а також запровадження нових податків, зокрема військового збору в розмірі 15% при першій реєстрації автомобілів. Зміни набудуть чинності з 1 вересня 2024 року. Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа.

За словами Підласої, підвищення податків є необхідним, оскільки до кінця 2024 року в державному бюджеті бракує 500 мільярдів гривень, включаючи кошти на зарплату військовослужбовцям ЗСУ.

Згідно з планом, народні депутати мають проголосувати за законопроєкт №11416, який передбачає підвищення податків та зборів, приблизно 20 серпня 2024 року. Документ буде підготовлений до другого читання в парламенті з прискореним терміном, щоб його встигли ухвалити до 1 вересня.

Згідно із законопроєктом №11416, ініційованим прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, з 1 вересня 2024 року буде введено військовий збір у розмірі 15% при першій реєстрації нових і вживаних автомобілів (євроблях). Це означає, що покупці нових автомобілів і імпортованих автомобілів з іноземними номерами змушені будуть платити на 15% більше.

Законопроєкт вже викликав критику з боку автомобільних експертів. Вони стверджують, що підвищення збору може призвести до зменшення продажів нових автомобілів і скорочення імпорту євроблях, що, в свою чергу, зменшить надходження до бюджету, яких очікує Кабмін.

Експерти з AUTO-Consulting прогнозують, що введення 15% збору може тричі зменшити надходження до Пенсійного фонду та скоротити надходження від мит, акцизів і ПДВ.

Відомо, що деякі депутати вже розробляють альтернативний законопроєкт, який передбачає військовий збір у розмірі 5% на всі операції з автомобілями. Проте цей законопроєкт ще не зареєстрований у парламенті.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!