BMW закрила виробництво кросовера X3 M на користь електромобіля

Час читання: 2 хв.
0
BMW закрила виробництво кросовера X3 M на користь електромобіля

Минулого місяця BMW представила четверте покоління X3 із індексом G45. Новий преміальний позашляховик доступний з чотирьох- та шестициліндровими двигунами, включаючи версію M50 xDrive 2025 модельного року.

Хоча ця модель має спортивні характеристики, вона належить до лінійки M Performance, а не до повноцінної версії M. Під капотом розміщений шестициліндровий двигун B58 з одним турбонагнітачем і м’якою гібридною системою, що забезпечує сумарну потужність у 393 кінські сили при 5200 об/хв і 580 Нм крутного моменту з 1800 об/хв.

Ці вражаючі показники для автомобіля вагою 2057 кілограмів ще більш захоплюють, враховуючи, що BMW стверджує, що він розганяється до 100 км/год за 4,4 секунди. Однак ці цифри не можуть зрівнятися з попереднім X3 M, оснащеним двигуном, розробленим підрозділом M.

Згідно з інформацією з форуму Bimmerpost, серія G45 може включати повноцінну версію M під внутрішньою кодовою назвою G97. Проте BMWBLOG повідомляє, що баварський автовиробник відмовився від G97 на користь електромобіля.

У статті зазначається, що «обсяги продажів мають першорядне значення», і всі автовиробники поспішають представити свої електромобілі. Хоча важко уявити, що BMW продала більше M3, ніж X3 M за останні роки, відмова від X3 M з двигуном внутрішнього згоряння на користь iX3 M виглядає логічною. BMW зможе отримувати більше прибутку за модель із нульовим рівнем викидів, а спортивно-орієнтований iX3 також допоможе просувати менш потужні версії цього електромобіля.

Також слід зазначити, що автомобілі M із двигуном S58, заснованим на B58, не оснащені м’якою гібридною системою. З урахуванням посилених норм викидів та економії палива, скорочення лінійки автомобілів з двигуном S58 також виглядає розумним кроком для BMW.

Моделі X3 M та X3 M Competition були представлені у лютому 2019 року разом з їх аналогами X4 під внутрішніми кодовими назвами F97 та F98 відповідно. На відміну від двигуна B58 з односпіральним турбонагнітачем, що використовується в X3 M40i та X4 M40i, двигун S58 оснащений двома турбонагнітачами. Тим не менш, як M Performance, так і M версії оснащені восьмиступінчастими автоматичними коробками передач від ZF.

Про передбачуваний електричний наступник X3 M, відомий як iX3 M, говориться, що він називатиметься ZA5. Заснований на платформі Neue Klasse, iX3 M може мати від двох до чотирьох електродвигунів. За словами голови відділу інженерії та досліджень Франка Вебера, платформа Neue Klasse підтримує потужність до одного мегавата, що відповідає 1360 метричним або 1341 механічним кінським силам.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!